На 12 октомври от 17:00 часа в сградата на читалището в с. Ветрен ще бъде открит “Музей на риболова”. В музея ще бъдат изложени фотографии, риболовни принадлежности и ще бъдат представени стари истории, разказващи за типичния за селото поминък. Музеят е създаден по време на проекта “Преди и ... в Европа”, благодарение на местните жители, почти всеки от които е дарил лична вещ за експозицията. Освен самата експозиция, гостите на събитието ще могат да видят анимацията “Свети Николай – покровител на рибарите” и народни песни и танци в изпълнение на самодеен състав при Народно читалище “Димитър Благоев”, както и да опитат традиционни рибни ястия на коктейла “Дунавски традиции”. Официален гост на събитието ще бъде г-н Неделчо Кескинов – кмет на селото.
Проектът „Преди...и в Европа” ще акцентира върху проучването и популяризирането на местния бит и традиционния поминък на месните хора – риболова. Пресъздаване на местните традиции и наследство е от особена важност за общностното развитие на село Ветрен, представянето му като район с богато – културно историческо наследство и възможности за развитие на алтернативни форми на туризъм.
Инициативата се реализира като част от проекта „Печелиш и помагаш” на „Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ). През месеците септември и октомври той цели възстановяване и съхраняване на културното и нематериално наследство на България. Благодарение на усилията на местните жители традициите и историческата ни памет днес оживяват за широката публика.
Партньорите по проекта „Печелиш и помагаш” – „Еврофутбол” и (ФРГИ) организираха представяне на участниците на местно ниво и публично на 22.09.2007 г. на фестивала „Живо наследство”.

Сподели!