На 31 октомври 2008г. от 15 часа в пресцентъра на БТА ще се проведе дискусия за културата и общностното развитие. Събитието е в рамките на програма "Живо наследство" на "Еврофутбол" и ФРГИ. . Дебатът е отворен към всички желаещи да вземат отношение по темата.

Въпросите, на които ще търсим отговор по време на дискусията са:
- спомага ли културата за формиране на общности днес, доколко културата е фактор за създаването на общности и за тяхното трайно развитие;
- доколко културата и културните феномени променят нагласи (извън и в рамките на общността);
- има ли бизнесът интерес от инвестиции в българска култура, от инвестиции в съхраняването на традициите и в подържането на културните практики.
- на фона на глобализацията и общоевропейските ценности, какво ни носи съхраняването на специфично българските практики и традиции;
- как българските медии “гледат” на връзката култура-общности.

За участие са поканени представители на научните и културните кръгове, гражданския сектор, бизнеса и медиите.

Конкретният повод на дебата е премиерата на документалния филм “Защо ще е прекрасен този петък?” на младите творци Иван Николов и Боряна Пандова, която ще е същия ден от 19 часа в Дом на киното. Продуцент на филма е "Еврофутбол", а Фондация “Работилница за граждански инициативи” е изпълнителен продуцент. Документалната творба е създадена като част от кампанията “Живо наследство 2008”. Кампанията осигурява средства за инициативи, свързани с изследване, възстановяване и съхраняване на културното наследство в страната, като по този начин се подпомага и формирането и развитието на малки, регионални общности.

Намерението ни е в навечерието на деня на Народните будители – 1 ноември, да повдигнем темата, свързана с културата, културното наследство и общностното развитие.

Сподели!