Сайтът за благотворителни кампании и онлайн дарения “Заедно.bg” беше официално представен пред журналисти на 15 май 2006 г. в БТА.

Сайтът, създаден от Фондация “Работилница за Граждански Инициативи” (ФРГИ), има за цел да обедини усилията на неправителствени организации, институции и граждани за решаването на важни обществени каузи.

На пресконференцията в БТА говориха изпълнителният директор на ФРГИ, Илияна Николова, както и директорите на някои от организациите и институциите, качили свои кампании на “Заедно.bg” – Антоанета Георгиева, изпълнителен директор на Фейс ту Фейс, Станимира Хаджимитова, изпълнителен директор на Български Фонд за Жените, и Пламен Масларов, директор на Българската национална филмотека. Всички те говориха за необходимостта от въвеждане и популяризиране на добри дарителски практики в България, които да спомогнат за ефективно набиране и разпределяне на средства за решаване на наболели за българското общество проблеми. Създаването на “Заедно.bg” е опит да се приложи в България един, доказал ефективността си в цял свят, дарителски модел, който позволява даренията да се извършват максимално бързо и лесно - чрез кредитни и дебитни карти, каза Николова.

В пресконференцията взеха участие и Асен Кацов, директор на RIZN Communication Design – уеб-дизайнерската компания, изработила www.zaedno.bg, която също така е и партньор на инициативата, както и Любомир Лазаров, представител на Радио България - друг партньор на “Заедно.bg”.

Първите кампании на www.zaedno.bg са за набиране на средства за пострадалите от наводненията, за подобряване на социалните умения на деца, лишени от родителски грижи, за извършване на ремонт на жилища на жени, поели издръжката на семействата си, за опазване на околната среда, за обучение на младежи в неравностойно социално положение по морски специалности и за възстановяване и съхраняване на копия на филми от фонда на Българската национална филмотека.

До момента инициативата на ФРГИ е подкрепена от Мария Гроздева, Първа Инвестиционна Банка, “Цифрови Системи” OOД, Ипей АД, НетИнфо БГ, Фейс ту Фейс, Българско Национално Радио, Радио България. Сайтът е изработен от RIZN Communication Design.

Сподели!