На 11 юни 2007 г. в гр. Разград бе официално открито специално оборудваното читателско място за хора с увреждания, което е част от проекта „Набиране на средства за организиране на пътуващи библиотеки за равен достъп до образование и информация”. Той се реализира с подкрепата на ФРГИ и Сдружение „Център за независим живот” и е част от кампанията "Печелиш и помагаш” – съвместна инициатива на „Еврофутбол” и третия целеви тираж на Държавната парично-предметна лотария.

На официалното откриване присъстваше кмета на гр. Разград – Денчо Бояджиев и заместник кметицата на града – Кина Дякова. По повод откриването на новооборудваната библиотека на събитието присъстваха и представители на Съюза на слепите, Съюза на инвалидите, медии и местни граждани.

На 10 юни 2007 г. бе открито първото читателско място в библиотеката в Гоце Делчев, а на 12 юни предстои откриването на третата, оборудвана библиотека по проекта в гр. Бургас. Проектът предвижда да се създадат условия за свободен и безпрепятствен достъп на хората с увреждания до ресурсите на библиотеките и информационните центрове в страната, както и да бъде повишена информираността на обществото по проблемите им. Библиотеката в Разград е първата от проекта, на територията на страната, и е изцяло съобразена за хора със зрителни и двигателни затруднения.

Проектът „Набиране на средства за организиране на пътуващи библиотеки за равен достъп до образование и информация” предвижда създаването на пътуващата библиотека, която ще стартира през месец юни и ще премине през общо четири града - Гоце Делчев на 21.06.07 г., Разград на 26.06.07 г., Бургас на 27.06.07 г. и Стара Загора на 28.06.2007 г. Във всеки един от градовете ще бъдат организирани събития с танци и игри с награди. Участие ще вземат и театър „Цвете” със спектакъла на кокили „Ние и то”, както и местни изпълнители.

На 05.06.2007 г. стартира третия целеви тираж на ДППЛ и 11% от стойността на продадените билети ще бъдат отделени за проекта „Набиране на средства за организиране на пътуващи библиотеки за равен достъп до образование и информация”. С тях Сдружение „Център за независим живот”, ФРГИ, „Еврофутбол” и ДППЛ ще осигурят средства за оборудване с компютърни конфигурации, скенери, слушалки и др., както и физически достъп до съответните места посредством външна рампа. Фондация „Хоризонти” ще предостави безвъзмездно четяща програма за хора със зрителни увреждания.

Сподели!