Поради засиления интерес от страна на по-млади кандидати „Еврофутбол” и ФРГИ решиха да нанесат промяна в правилата за кандидатстване по програма „Спортни таланти”. Новото е възможността за участие на спортисти, които навършват 16 години до края на 2012 г. – до 31.12.2012 г., включително. Според условията досега за финансиране можеха да кандидатстват само тези, които са навършили 16 години към март 2012.С промяната се дава шанс на повече младежи да се борят за финансиране на техните спортни проекти. Нововъведението се прави след запитвания на атлети, които искат да се включат в общонационалния конкурс. Програма „Спортни таланти” е част от мащабния социален проект на „Еврофутбол” – „Печелиш и помагаш” и се реализира със съдействието на Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).

Конкурсът бе обявен на 18.01. и продължава до 29.02.2012 г. Дотогава всеки индивидуален спортист на възраст между 16 и 25 годинис амбиции в спорта, може да подаде документите си за участие. Изискват се попълнен формуляр за кандидатстване и две препоръки. Повече информация можете да намерите тук.

Вече постъпиха предложенията на най-нетърпеливите. Първият получен проект е на млад колоездач от Троян. В програмата могат да участват и хора в неравностойно положение - параолимпийци, както и атлети с увредени зрение и/или слух.

В „Спортни таланти” са включени 67 вида спорт, сред коитои 15, практикувани от параолимпийците: джудо, голбал, боча и др. Младите атлети могат да избират и между 30 вида летни спортове, 14 вида зимни и 8 неолимпийски.

Общата сума, с която Еврофутбол ще подпомогне спортните таланти, е 50 000 лева. Тя ще бъде разпределена между минимум 10 атлети, в зависимост от стойността на представените проекти. Целта е да се подпомогнат финансово максимален брой надеждни спортисти за техни участия в състезания, за провеждане на тренировки, за екипировка и т. н.

Изборът на проектите, които ще бъдат финансирани, ще се извърши от Група на съветниците в началото на месец март. В нея ще участват успешни състезатели и треньори, както и представители на медийните партньори.

За популяризирането на програмата своят принос дават спортни училища от цялата страна, Националната спортна академия, различните федерации, както и медийните партньори на проекта „Спортни таланти”: Дарик радио, БНР, ББТ, вестниците „7 дни спорт”, „Преса”, „Еврофутбол” и „Марица”, сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg и http://viasport.bg, www.cross.bg.

Сподели!