Създаване на устойчива мобилност, осигуряване на достъпна среда за майки и хора с увреждания и подобряване на здравословната среда, са сред основните приоритети, обсъдени на форума „Повишаване на качеството на живот в столицата“.

Над 45 участници – специалисти от общинската администрация от районните кметства на Столична община и представители на гражданския сектор, дискутираха ключовите проблеми в София. Участниците бяха приветствани от г-жа Светлана Ломева, директор на Асоциация за развитие на София и член на Програмния съвет на Програма Европа. Модератор на форума бе  Емилия Ченгелова, Доцент, Доктор на социологическите науки, Институт за изследване на обществата и знанието при БАН. 

По време на форума бяха разгледани темите за инфраструктурата, сигурността, екологичното равновесие и социално-икономическата ситуация на територията на София. Според присъстващите основните проблеми са замърсяването на въздуха, липсата на спортни площадки и детски градини, както и състоянието на инфраструктурата.

Всички участници се обединиха около идеята, че в различните райони преобладават различни проблеми, но е необходимо да се работи за подобряване на екологичната и социално-икономическата среда и в 24-те столични района. Представителите на неправителствения сектор апелираха за по-голяма лична отговорност от страна на гражданите.

Форумът е заключителна инициатива по проект „Въвличане на гражданското общество в разработване на политики за повишаване на качеството на живот в столицата съвместно с местната власт“, реализиран от ФРГИ и финансиран по Програма Европа 2014 на Столична Община.

 

Сподели!