Антоанета Янкабакова е директор на сдружение „ИМКА“ – Габрово, част от световната мрежа на ИМКА. Организацията се е утвърдила през последните години като една от най-активните младежки организации у нас. Eто какво ни сподели тя.

ФРГИ: Какво те мотивира да се занимаваш с общественополезна дейност?

А. Я.: През целия си съзнателен живот съм се занимавала с обществено полезна дейност. За пример ми беше мама, която също беше и все още е много активен и състрадателен човек, който винаги е готов да помага. Първата ми осъзната доброволческа и дарителска акция беше подкрепата за полските деца и семейства, които в годините на Солидарност и кризата, която преживяваха, нямаха достъп до елементарни материали и консумативи. Спомням си, че тогава бях удивена колко малко и всъщност колко много може да се побере в една кутия за обувки, каквито бяха указанията за подаръците и подкрепата, която можеше да изпратим в знак на солидарност към бедстващите полски деца.

По-късно през годините, срещайки ИМКА като идея, мисия и световна организация, разпознах за себе си, че това може да е моят начин, по който мога и искам да помагам - реализирайки десетки програми и инициативи в подкрепа на различни уязвими групи. В началото, разбира се, най-много ме вълнуваше възможността да подкрепим децата и младежите, оглеждани в институции.

И сега непрекъснато търся нови начини да съм полезна и да вдъхновявам хората около мен да помагат на другите.

ФРГИ: Защо е необходимо да съществуват граждански организации?

А. Я.: За мен най-краткият отговор е свързан с това, че както за всеки човек е важно да помага и да има усещането за принос към общото, за смисъл от това, което прави, така и за всяка общност е важно да се самоподпомага. Да бъде полезна и активна в решаването не само на най-важни и неотложни проблеми и предизвикателства, но и да се обединява около проблеми и каузи, които в дългосрочен план имат значение за живота, здравето, сигурността и спокойствието на хората в нея. Така, че всички да са много по-усмихнати и по-щастливи.

ФРГИ: С какво смятате, че вашата организация е полезна на обществото?

А. Я.: ИМКА Габрово е една от най-активните младежки организации в Габрово и областта. Познати сме и в различни части на страната със своя професионализъм, отговорност, активност и последователност. Щастлива съм, че заедно с учредителите, с екипа и доброволците на организацията вече 29 години помагаме за активизиране на младите хора, за развитие на редица услуги за свободното време и за подкрепа на цялостното развитие децата, подрастващите и младежите, както и в подкрепа на много родители. Смятам, че през годините създадохме модел за отговорно гражданско поведение, за съпричастност и грижа в Габрово и в региона, а и в различни населени места в страната чрез редица партньорски проекти и инициативи. През годините вдъхновихме и подкрепихме изграждането на десетки поколения млади лидери, повечето от които са вече прекрасни и отговорни родители, успешни професионалисти или просто Човеци с усещане за мисия, цели, ценности и достойнство, активни граждани на България и света. Точно това ни дава основание да смятаме, че сме полезни и че все още има нужда от ИМКА Габрово и от дейностите, които осъществяваме, от инициативите на доброволците, от детските програми и лагерите и от всички останали услуги, които предоставяме.

ФРГИ: Как стигате до хората от уязвими групи?

А. Я.: Имаме особена чувствителност към всичко, което се случва около нас. Срещаме се с много хора, разговаряме, търсим съдействието на различни партньори и на община Габрово. Работим и на терен в общността и чрез различни канали успяваме да достигнем до децата и семействата, които наистина се нуждаят от подкрепа. Щастливи сме, когато успяваме да помогнем дори и на едно дете, на един млад човек, или на едно семейство. В случаите, в които не можем, предаваме щафетата на другите и търсим партньори или организации и институции, които в конкретния случай могат да са по- полезни и могат да осигурят подкрепа. Такива сме ние от ИМКА Габрово - едно голямо семейство.

Сподели!