Иво Тепавски е част от „младежката армия“ на „ИМКА“ Габрово – младите хора, които неуморно работят за каузата на сдружението и увличат другите със своя ентусиазъм. 

ФРГИ: Какво те мотивира да се занимаваш с общественополезна дейност? 

И.Т.: Още си спомням като дете как моите родители ми разказваха истории за това колко много интересни и добри неща мога да направя в полза на хората около мен, когато порасна. И силно впечатлен от тях и с доста малко търпение относно частта „когато порана“, лятото на 2008г. за пръв път се запознах с общественополезна дейност. И то точно чрез младежкото доброволчество, което на по-късен етап се превърна и в неизменна част от живота ми. Този първи опит ме заинтригува силно и създаде една нова потребност в мен – да бъда полезен на другите и да ПОМАГАМ!

Сега вече повече от 10 години това остава моя основна мотивация да продължавам да посвещавам своя труд на околните. С времето, разбира се, открих още доста други свои мотиви, които всеки път, когато има нужда, много бързо се превръщат в отговори на въпроса: „Защо!?“. Защото така опознавам другите, тяхната реалност... Защото това се е превърнало в мое хоби, професия, призвание, страст... Защото това ме прави щастлив! Общественополезната дейност е моят личен избор и сферата, в която се развивам. Тя е един неизчерпаем източник на вдъхновение, на приключения, на нови цели, мисии и мечти. Тя ме среща с интересни хора и с техните истории. Дава ми възможност да експериментирам, да творя и да създавам. А да си в помощ на другите е най-лесният начин, по който можеш да споделиш своето време, емоции и успехи с околните и това винаги създава незабравими спомени и усещания!

ФРГИ: Защо е необходимо да съществуват граждански организации

И.Т.: Гражданските организации са двигателят на развитието на нашия модерен социален свят. Те се намират в центъра на процесите, преобразяващи обществото, надграждащи неговия капацитет и даващи му шанс то да реализира своя потенциал за постигането на положителна промяна. Гражданският сектор е този, който ни позволява да се обединим около каузи, дейности, мисии, да надграждаме своите умения, знания и да трупаме нов опит, както на индивидуално личностно ниво, така и на по-масово групово ниво, установявайки и създавайки разнообразни малки и големи общности.

А точно общностите са най-способни да задвижат дори най-големите граждански процеси и да инициират промяната. Но, за да се случва това в днешно време, ние имаме нуждата, дори и понякога тя да остава неосъзната, от гражданските организации, които активно ни подкрепят и овластяват. Успешни примери за щастие има много. И те са обединени от едно - основният смисъл за съществуването на гражданските организации според мен – общочовешкият стремеж към развитие, към промяна, към по-добро... 

ФРГИ: С какво смятате, че вашата организация е полезна на обществото? 

И.Т.: Сдружение „ИМКА“ Габрово за своите близо 30 години се е превърнало в една устойчива, постоянно развиваща се, мечтаеща, но и постигаща организация и общност! „ИМКА“ се е доказала като една от най-активните младежки организации в Габрово и региона, но и с национално и международно присъствие в утвърждаването на отговорна гражданска позиция сред младежите, тяхното личностно развитие и създаването на възможности за персоналната им изява.

„ИМКА“ също така традиционно подкрепя деца и техните семейства чрез своята дългогодишна и успешна социална дейност и едни от своите най-разпознаваеми програми. Освен това сдружение „ИМКА“ разработва и осъществява и редица проекти, насочени към конкретни проблеми и предизвикателства в обществото като цяло или обвързани по-специфично с конкретни целеви групи. Наш непрестанен стремеж е търсенето на нови начини да бъдем полезни в бързо променящия се свят, да се развиваме и променяме, така че нашата дейност да адресира най-добре актуалните потребности в обществото. Аз съм изключително щастлив и горд, че съм част от организацията, нейния екип и голямото семейство на „ИМКА“, което обединява стотици доброволци, млади лидери, младежки и социални работници, деца и семейства, активни и успели хора, създаващи промяна!

ФРГИ: Как стигате до хората от уязвими групи? 

И.Т.: Ние целим винаги да търсим прекия контакт и директната връзка с всеки, с когото работим. Това понякога се превръща в предизвикателство, но за радост и благодарение на технологиите, партньорите и представителите на конкретните групи, които таргетираме, ние успяваме да стигнем до децата, младежите, техните семейства и да постигаме успехи. Щастливи сме, че винаги, когато изпитваме затруднения, сме подкрепяни от приятели, други организации и институции и разбира се от нашите доброволци. Благодарение на тях и на целия екип на ИМКА, ние продължаваме да сме активни, да постигаме промяната и да вдъхновяваме другите. Вече 29 години.

Сподели!

Свързани статии