Запознайте се с „Нашия доктор“. Доктор Красимир Романов е акушер-гинеколог, работи за Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве в Плевен и е посветен на ограмотяване на ученици и хора от рискови групи за въпросите по сексуалното здраве и контрацепцията. 

ФРГИ: Какво те мотивира да се занимаваш с общественополезна дейност?

К.Р. Произхождам от семейство на общественици и през целия ми съзнателен живот съм бил обществено ангажиран - това при мен е до голяма степен въпрос на възпитание и го правя от най-ранна възраст. Половината си живот съм изживял по време на социализма и някак волю-неволю си изградих ценностна система: да помагам на всички хора, които имат нужда от помощ. Завърших медицина преди 37 години и мотивацията ми да съм обществено полезен винаги е била едно от основните направления в моя живот. Като лекар никога не съм отказвал помощ на нуждаещи се, без значение дали са платежоспособни или не, дали са българи или роми. В ромска общност работя повече от 25 години, изродил съм стотици деца, хората в махалите ми викат „Нашият доктор”. Просто гледам да правя добро, това е. 

ФРГИ: Какво в живота на обикновения човек променя с работата си НПО сектора?

К.Р. Имах щастието да срещна моите колеги от Българска асоциация по семейно планиране (БАСП) и повече от 25 години работя и за НПО. Много голяма част от живота ми премина в държавна болница, където ръководството се назначаваше без конкурс и по партийна линия, това винаги е създавало сериозни проблеми, както на мен лично, така и на пациентите. НПО работят по друг модел, използват утвърдени работещи методи от цивилизования свят. По време на работата ми с БАСП имах възможност да се квалифицирам допълнително, да науча толкова много полезни за работата ми прийоми, които в медицинските институти не се изучаваха по това време. НПО дава възможност да се изявят качествените хора и да вървят напред. За жалост и до днес държавните структури буксуват, има прекалено раздути щатове и бюрокрация, която пречи на прогреса във всички сектори на държавата.

Сподели!