Запознайте се с Росен Аврамов - Изпълнителен директор на СНЦ „ЖАНЕТА“, Разград. Изключително отдаден на работата си човек, който отдели от времето си, за да ни отговори на два въпроса.

ФРГИ: Какво те мотивира да се занимаваш с общественополезна дейност?

Р.А.: Имах шанса да попадна в НПО сектора през 2007 г., след седем години работа в ОЗД. Именно затова водещите мотиви за мен бяха свързани с работата ми с деца с лошо детство. Такива, които са разделени от родителите си, насилвани, живеещи в крайна бедност без нормален достъп до здравеопазване и образование.

Ясно беше, че изграждащата се система за закрила на децата и подкрепа на семействата не може да разчита само на държавните структури в лицето на ОЗД и услугите, развивани от общините. Затова НПО намериха бързо своето призвание. Аз от своя страна осъзнах, че няма по-добра почва за развитие на идеи, осъществяване на помощ и предизвикване на промяна от обществено полезната работа в НПО.

Мотивацията ми е съвкупност от нуждите на тези деца и личната ми потребност и отношение към това да помагаш - да изслушваш, да съпровождаш тези деца по трудния път към самостоятелност и увереност в собствените им възможности.

Работата в неправителствена организация ми дава свободата, иновативността, подкрепата на съмишленици, докосването до богатия опит на други, но най-важното, което на мен ми даде, е да съм близо до хората в нужда, да общувам ежедневно с тях, да виждам проблемите им, да им помагам в търсенето на решение.

Знаех, че трябва да предам това и на другите около мен, да се опитвам да ги запаля и мотивирам да помагат. И това се превърна в кауза през годините.

Другият най-силен мотив е чувството на удовлетворение от това, че си помогнал. В целия си опит в работата с деца на различна възраст, с различни проблеми, интереси, чувства, темпераменти, получавам най-топлите, най-позитивните и искрени емоции от общуването с тях. Когато видиш със собствените си очи как малко по малко, от среща до среща, поведението и съзнанието на едно дете се променят, разбираш, че работата, която вършите с тях от първия до последния час, не е напразна.

ФРГИ: Какво в живота на обикновения човек променя с работата си НПО сектора?

Р.А.: Дългогодишният ми опит показва, че все още за голяма част от обществото и особено за уязвимите групи е изключително трудно да се справят и ориентират в многото административни процедури, нормативни уредби и правила. Все още дистанцията между обикновения човек и хората в администрацията е огромна. Тук идва и основната роля на хората от НПО сектора - активното посредничество в процеса на съвместимост на интересите на гражданите и държавата.

Фактът, че основна мисия на повечето НПО е да предоставят услуги на хората, им позволява ясно и ефективно да реагират на нуждите и потребностите и да действат в качеството на посредници между общностите и държавните и общински власти.

Често множество бюрократични пречки в тези структури правят невъзможно получаването на своевременна и адекватна помощ и подкрепа. Например еднократна помощ за семейство в риск да изостави детето си, от която то може да се възползва чак след месец.

Хиляди са примерите на своевременно материално подпомагане, посредничество за работа и за намиране на жилище, решаване на здравни и образователни нужди и др., при които НПО съдейства на хората в нужда. Това се случва благодарение на изградени успешни практики на дарителство, фондонабиране, проектно финансиране. Гъвкавостта, навременната и адекватна намеса, мрежата за подкрепа, изградените контакти и възможности за посредничество, статута пред институциите са само част от предимствата, които НПО дава на хората при решаване на даден проблем.

Чрез НПО сектора въпросите и проблемите на обикновения човек могат да достигнат до институции и длъжностни лица и да се потърси решение. Искрено вярвам, че работата на НПО играе огромна роля в живота на гражданите в трудни ситуации.

Вие можете да ни подкрепите в борбата да запазим семействата заедно, като дарите на следния ЛИНК, през Platformata.bg или директно по банковата сметка на ФРГИ в Първа инвестиционна банка: BG61 FINV 9150 1215254507.

Сподели!