„Журналисти в училище“ и тази седмица продължава да „гостува“ в домовете на ученици от цяла България.

Вчера журналистът на bTV - Нели Тодорова, която е специализирана в темите „Икономика" и „Финанси", разговаря с почти 40 ученици от Природоматематическа гимназия "Академик Иван Гюзелев", град Габрово. Срещата имаше за цел да разкрие по-задълбочено от кухнята на професията „Журналист“ пред онези ученици, които имат интерес към журналистиката, обществените процеси, медийната грамотност и свободата на словото.

Нели има 20-годишен стаж в сферата на медиите. Според нея най-важното за един журналист и репортер, както е в нейния случай, е да изисква и да пита, но и да пази достойнството и себеуважението си, и даде пример с наскоро нашумелия казус с премиера, който нарече журналистите „мисирки“. Тя определи това назоваване като недопустимо.

В отговор на въпрос за качествата й като практикуващ професията, тя уточни, че силната й страна е, че няма притеснения да настоява да получи дадена информация и че е достатъчно пробивна, за да си вземе това, което иска.

Учениците показаха заинтересованост относно трудностите, които среща един журналист по време на работния ден. Те зададоха въпроси за това как е сигурна, че данните, с които разполага, са напълно верни и актуални, дали се страхува, че дадена информация може да застраши живота й и дали е била пряко заплашвана.

Както и нейните колеги в предишни срещи, Нели също потвърди пред учениците, че всеки практикуващ професията Журналист, доброволно се съгласява личният му живот да бъде силно ограничен: „Никога не можеш да бъдеш сигурен, че ще успееш да отидеш на предварително уговорена среща“, заради динамиката на информационния поток и промените, които настъпват в обществения живот всеки ден.

Накрая младежите чуха и интересна история, свързана с това как веднъж се е готвила дълго за интервю с актьора Антонио Бандерас, но впоследствие е била силно изненадана, че трябва се справи с предизвикателството да зададе въпроси на Морган Фрийман - напълно неподготвена.

Срещите с журналисти продължават днес с Деси Ризова и Иван Филчев.

Инициативата е част от работата на Фонд „Валя Крушкина“ към Фондация "Работилница за граждански инициативи", а тази година заради възникналото извънредно положение, срещите се провеждат в онлайн платформата Zoom. Основен медиен партньор на Инициативата е bTV.

Сподели!