Античността оживява на Хисарлъка

Снимка: Крепост Хисарлъка

Традициите променят

Приказките на Чудомир, разказани с неговия глас, анимация на „Нашенци“, филм за живота на твореца, са само част от продуктите, които предлага интерактивния екскурзовод в Музея на Чудомир в Казанлък. Модерната технология връща все повече млади хора в музея.

Tрадициите се предават

Значението на тамбурата за рода на шестокласника Емил, започва много преди неговото раждане. Както и за повечето фамилии от велинградския квартал „Чепино“, за които тамбурата не е просто музикален инструмент, а пазител на историята на рода. История, предавала се поколения наред - от дядо на внук, от баща на син… До преди известно време, когато една традиция е на път да изчезне. За да недопуснат това да се случи от читалище „Св. св. Кирил и Методий - 1905“ създават школа по тамбура, която запознава младите хора в града с магията на музикалния инструмент. Емил е един от над 200-те деца и младежи, докоснали се до магията на тамбурата и един от 15-те, които ще изнесат първия си концерт. На него Емил ще свири с тамбурата на прадядо си, защото обича звуците, които тя издава и историите, които разказва.

111.png
По време на репетиция в читалището

Традициите оживяват

Римски боеве, лечебни обреди и огнени ритуали, оживяват в крепостта Хисарлъка. В спектакъла участват над 50 младежи, които през последните месеци влязоха в ролята на артисти, сценаристи, режисьори и дизайнери. Инициативата е на сдружение „Дебют“, Кюстендил.

Ако имате подобна идея и искате да подобрите живота в общността, чрез културни инициативи, изпратете вашето предложение в конкурса „Ти и Lidl за по-добър живот“. Попълнете формуляра тук.

Сподели!