Фондация "Надежда-Кърджали" проведе събитие „Анализатори на уязвимости в кодовете” в СУ "Отец Паисий" – Кърджали с участието на близо 60 ученици от 10,11,12 клас в рамките на седмото издание на най-голямата европейска инициатива за дигитално образование "Запознайте се и програмирайте". Като част от Европейската седмица на програмирането, инициативата цели да популяризира науката и технологиите сред младите хора в цяла Европа, като им предостави умения, необходими за нуждите на утрешната дигитална икономика.

Събитието включваше трипанелен семинар с лекция, дискусия и състезание, целящ да популяризира и развитие дигиталните умения за анализ на данни сред младите хора.

  • В образователната сесия на семинара учениците се запознаха с тестове за приложения, потенциални уязвимости на програмни кодове, уязвими системи, анализ и защита на кодове.

IMG_4923.jpeg

IMG_4923.jpeg

  • В дискусията за уязвимости в кодове и системи, учениците посочиха вируси, фишинг съобщения, фишинг линкове и вредоносни прикачени файлове.

1697107166367.JPEG

  • Практическата задача бе състезание за решаване на загадка, скрита в кода. В принтиран програмен код, участниците дешифрираха загадка, тип криптограма и откриха специално поставено скрито послание, уточняващо мястото на съкровище, скрито при портиера на входа на училището.

На финала участниците получиха сертификат за участие в семинара. Победителите в първите три места бяха отличени и с медали.

IMG_4967.jpeg
Рефик Тефик (вдясно) е победител в състезанието и спечели златен медал и грамота за първо място. Иван Караилиев (вляво) спечели сребърен медал и грамота за второ място. Стефан Зеиров (в средата) спечели бронзов медал и грамота за трето място.

Събитията в рамките на инициативата "Запознайте се и програмирайте" продължават до края на месеца.

Инициативата "Запознайте се и програмирайте" (Meet and code) е разработена съвместно от Haus des Stiftens и SAP и е насочена към деца и младежи на възраст между 8 и 24 години, които да се запознаят със света на технологиите и програмирането по забавен начин в рамките на финансирани специални събития от основните партньори донори - Amazon и SAP. Организациите от партньорската мрежа на TechSoup Европа отговарят за координацията на инициативата и избора на предложения за събития в съответните страни. Фондация „Работилница за граждански инициативи” е партньор на Meet and Code за България.

Сподели!