Национални, регионални или местни власти могат да се състезават за Европейска награда за информационни кампании относно миграцията и интеграцията – CLARINET. Наградите са част от проект CLARINET – комуникационни стратегии на местната власт за интеграция в Европейските градове“.

Наградата цели да популяризира успешни комуникационни кампании и дейности, показващи как миграцията в Европа може да е от полза за нашето общество. Отличени ще бъдат подкрепени с факти и доказателства кампании, кампании, чиито послания адресират стереотипите срещу мигрантите, както и кампании, базирани на разкази и лични истории.

Допустимите кандидати са национални, регионални или местни власти от 28-те страни, официални членки на ЕС. Участниците могат да кандидатстват в една от трите категории на конкурса: уеб и социални медии, традиционни медии и обществени прояви. Кандидатстването става до 31 юли 2019 г. чрез попълване на формуляр и прилагане на доказателствени материали тук.

През септември 2019 г. жури от представители на партньорските организации и експерти по миграция и публични комуникации, ще избере 3-те най-добри кампании, по една във всяка категория от 12-те финалисти, определени чрез гласуване от публиката. Кампаниите ще бъдат отличени на специална церемония по време на Общото Събрание на Европейската коалиция на градовете срещу расизма /ECCAR/.

Европейската награда CLARINET е част от финансирания от Европейската комисия проект „CLARINET – комуникационни стратегии на местната власт за интеграция в Европейските градове“. Проектът има за цел да идентифицира успешни кампании относно миграцията и интеграцията на ниво ЕС, но и да стимулира местните власти да реализират аргументирани и целенасочени кампании по темата.

Водеща в проекта CLARINET е общината на Лампедуза и Линоза, която си партнира с конгломерат от 7 други гранични общини (гранични местни власти), 9 граждански организации, работещи в 8 страни членки на ЕС и 2 международни мрежи. В България проектът се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“. За повече информация посетете: www.clarinetproject.eu

Сподели!