През 50-те години на миналия век училище „Христо Ботев“ в село Мраченик затваря врати. Години наред училището остава неизползваемо. Докато не намира своето предназначение. Или по-точно своите „добри стопани“, които да му вдъхнат нов живот.

Тихомир Георгиев от фондация „Смокиня“ прекарва почти 7 години в търсене на перфектното място, което да превърне в център за качествена младежка работа, когато един ден попада на училището. През лятото на 2023 година фондацията организира и провежда международен работен лагер с 37 участници от 17 държави, които помагат за почистването на двора. Целта е повече от ясна – да превърнат една стара и тъжна сграда в креативен доброволчески център за младежи и местни общности.

Тишо създава фондацията през 2016 година. За това време с екипа си успяват да реализира 17 проекта, да изпратят над 700 млади хора на обмен в чужбина и да бъдат домакини на над 400 младежи от цяла Европа. През цялото време той не спира да учи и да търси възможности да подобрява работата си с неправителствената организация. Именно така той става част от общо 60 човека, които се включват в проект Инициативата на ФРГИ. Повече за работата на Тихомир, ще научите във видеото по-долу.

Проект „Инициатива за изграждане на бъдещо поколение граждански лидери“ (Инициативата) се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България, в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната цел на проекта е изграждане на знания, умения и създаване на възможности за предаване на опит на млади лидери на граждански организации. Проектът се изпълнява от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Сподели!