Понякога само едно изречение е достатъчно да преобърне представите ни, да ни предаде търсената доза увереност, да ни мотивира да поемем инициативата и да действаме.

„Или ти променяш Смолян, или те променят теб“.

Тези думи се запечатват в съзнанието на един млад и амбициозен мъж, когато решава да се завърне в родния Смолян, след като завършва образованието си в Италия.

Валентин Кехайов е председател на сдружение „Млади изследователи за младежко развитие“, основано през 2015 година. Завръщайки се от чужбина, приема като лична мисията да задържи възможно най-много хора в града, особено младежите. И по всичко си личи, че му се получава доста добре. В началото младежката работа не е разпознаваема сред съгражданите му. Постепенно именно сдружението се превръща в неформална институция за подкрепа на хората, които все по-често търсят Вальо и екипа му за съдействие.

Постепенно се сдобива и с младежко пространство, където с екипа и младежите, които го посещават, канализират идеите си, развиват потенциала си и създават по-добра среда за самите тях. Работят по различни теми, като екология, предприемачество и човешки права, разгръщат възможностите на неформално образование.

Вальо е участник в първото издание на проект „Инициативата“ на ФРГИ. Участието му в обучението го учи, както сам се изразява „да мрежува“. Срещите с други активни хора от страната го провокират още повече да работи, да преследва мечтите си. Във видеото по-долу ще видите един необичаен, но страхотен пример за човек, който не се страхува да сбъдва.

--

Проект „Инициатива за изграждане на бъдещо поколение граждански лидери“ (Инициативата) се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България, в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната цел на проекта е изграждане на знания, умения и създаване на възможности за предаване на опит на млади лидери на граждански организации. Проектът се изпълнява от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Сподели!