В третия по големина района на София – Подуяне, се намира „Народно читалище „Васил Левски“ 1928. Противно на очакванията, осъвремененото читалище предлага прекрасни възможности за творчески и културни развлечения за деца и възрастни. Посетителите могат да четат книги, да пеят, да танцуват и да свирят на различни музикални инструменти.

„Диригент“ на този креативен сюжет е Борис Самаринов. Борис е музикант, който работи и като секретар на Читалището. Благодарение на редица инициативи и реализирани проекти, с екипа си успява да сбъдва истински чудеса, едно от които е да подкрепят деца от уязвими групи да се върнат обратно в училище. Всекидневно опитват да разчупват разбиранията на хората, правят повече концерти на открито, с които да са по-близо до местната общност и да презентират пред по-голяма публика дейностите, които се реализират в школите на читалището.

Борис е един от 60 човека, участвали в проект „Инициативата“ на ФРГИ. С песен и китара в ръка, във видеото по-долу Борис разчупва представите ни за състоянието на читалищата у нас.

Проект „Инициатива за изграждане на бъдещо поколение граждански лидери“ (Инициативата) се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България, в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната цел на проекта е изграждане на знания, умения и създаване на възможности за предаване на опит на млади лидери на граждански организации. Проектът се изпълнява от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Сподели!