Стилияна Чиликова е учител по Информационни технологии в пловдивското СУ „Пейо Яворов“. През 2022 година, провокирана от силното й любопитство към света на роботиката, става ментор в програма „Роботика за България“. Сформираният от нея ученически отбор по роботика дори успява да се класира за участие във фестивала на програмата.

Петя Драгоева е друг учител по Информационни технологии (ИТ) и Компютърно моделиране и информационни технологии (КМИТ) в същото училище. Тя се присъединява към отбора на Стилияна в следващото издание на програмата през 2023 година.

През първата година отборът им е отличен в категориите „Изследователски проект“ и „Робо дизайн“, а през втората година разширеният състав на отбора е отличен в категорията „Изследователски проект“ и получава награда на журито за „Супер отборен дух“. Както самите те споделят, удовлетворението от участието в „Роботика за България“ идва от факта, че на децата видимо им е интересно, правят го с желание и свободни от ограниченията на учебния час, където трябва да следват програмата стриктно.

Стилияна и Петя са част от над 250 учители – ментори по роботика - от 100 училища и учебни центрове в 54 населени места в страната. Благодарение на тяхната подкрепа, за 8 години достигнахме до близо 2500 ученици от цялата страна. Програма „Роботика за България“ се осъществява в партньорство между развойния център на SAP в България и Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Програмата цели да стимулира интереса на ученици между 10 и 16 годишна възраст към науката и технологиите.

Сподели!