Проект „Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов“ на Клуб „Отворено общество“ Стара Загора се реализира съвместно с Къщата музей в Чирпан. Проектът се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България “Ти и Lidl за по-добър живот”, в партньорството с Фондация “Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форумОфициалното откриване на Интерактивния екскурзовод в Къщата музей “Пейо К. Яворов“ – Чирпан ще бъде на 24-ти ноември 2022 г., от 17.30 часа.

Жителите и гостите на град Чирпан вече ще могат да опознават по-лесно живота и творчеството на знаменития български поет Пейо Яворов, благодарения на новосъздадения интерактивен екскурзовод в музея на писателя. Модерни съоръжения внасят свежест във вече съществуващата експозиция и привличат по-млада аудитория, като се дигитализира наследството в музея. Идеята е на клуб „Отворено общество“, Стара Загора. Това е техният трети успешен проект с подобна концепция. Моделът е успешно приложен и вече работи в музеите на ЛХМ „Чудомир“ - Казанлък и Къщата музей „Гео Милев“ в Стара Загора.

В съответствие с естетическите възгледи на поета, Интерактивният екскурзовод разкрива необятната Яворова вселена в пет съдържателни фрагмента:

1. Кратък филмов разказ внася нов, въздействащ и атрактивен щрих към музейния портрет на Яворов;

2. Любовта към трите жени – Мина Тодорова, Лора Каравелова и Дора Габе: в творчеството на поета прераства в мечта за света, в негов храм, в който той съхранява красивото, светлото, чистото в човека;

3. Единствената вечна и най-голяма любов на Яворов – представена в писма, текстове и стихове, остава Македония;

4. Визуализирани оригинали и озвучени стихове на поета ще докоснат и ще се запечатат в съзнанието ни, за да искаме да четем още и още от творчеството му;

5. Запазените ценни снимки от детството, семейството и приятелите на Яворов могат да бъдат разгледани в специално подредения Интерактивен албум. Иконите на сензорния дисплей имат опция за избор на английски език, което ще улесни представянето на книжовното наследство на българския поет и пред чуждестранната публика.

Модерна сензорната инсталация извежда музейното преживяване на много по-дълбоко и въздействащо ниво, повишава любопитството и интереса на местната общност и осигурява допълнителни образователни възможности. Желанието на инициаторите е да бъдат привлечени нови публики от други градове, както и от чужбина, а Къщата-музей “Яворов“ – да се появи на международната културна сцена.

Picture-016.jpg

Сподели!