През настоящата година предстои да се реализират 36 проектни идеи на граждански организации, медии, журналисти и младежки групи, подкрепени в рамките на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за нашето утре“, която се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. От тази година партньор на инициатива е и Асоциацията на европейските журналисти - България. На официална церемония по-рано тази седмица вече обявихме одобрените проекти в провелия се през изминалата миналата година конкурс на инициативата.

По-долу представяме кратка информация за всеки от проектите, разпределени по 5-те тематични области на конкурса.

V2_Ti-Lidl_NPO_Portal_1760x200.png

Тематична област #BeFair

CVS_00097.jpg

Грант в подкрепа на децата със специални образователни потребности връчи проф. д-р Диана Ковачева, омбудсман на Република България, специален гост на наградите. Тя избра да отличи проекта на Фондация “Св. Николай Чудотворец” от гр. Добрич – „Многообразие и равенство в “Чудната градина”. Целта му е да създаде пространство, в което да бъдат провеждани интерактивни обучителни сесии на открито, работилници и събития, в които участници да бъдат деца от 4 до 11 години.

Проект “Докосни световните забележителности” на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928”. Сумата от 10 320 лв. се дава за изработване на триизмерни проекти на световни забележителности, които ще бъдат подарени на специалните училища и ресурсните центрове в страната.

Проект “Разбирам те и те подкрепям” на Сдружение “Шанс и закрила”, Хасково е насочен към усвояване и практикуване на социални и емоционални компетенции от деца и подрастващи от уязвими общности, предимно роми. Сумата, която получава сдружението, е 12 270 лв.

Проект “Филмите – прозорец към един по-достъпен свят” на сдружение „Арсов Саунд“, София получава 7200 лв. за адаптирането на два късометражни български игрални филма към нуждите на хората с увредено зрение, интелектуални затруднения и напреднала възраст. Филмите ще се прожектират и разпространяват безплатно.

Проект “Да чуем младите - важен за родители и учители!” на “Асоциация Родители”, София ще реализира серия от медийни участия на млади хора в специализирана рубрика с “Дарик радио”, за да се чуе гласът им - какво искат да кажат за света на възрастните, какви са рисковете около тях и от какво имат нужда, за да се чувстват защитени и овластени да взимат решения за живота си. Подкрепата е на стойност 15 000 лв.

Проект “Изиграй ми приказка” на фондация “Арт Бюро”, София получава 10 540 лв. за театрални версии на жестов език на 6 произведения, част от учебната програма по литература за 5. и 6. клас в Специалното училище за ученици с увреден слух “Проф. Дечо Денев” в София.

Проект „Анонимните“ деца имат права на сдружение "Национална асоциация за приемна грижа“, София получава 13 800 лв. за подпомагане на деца и младежи в приемна грижа да са проактивни в комуникирането на техните права и включването им във вземането на решения за техния живот.

Проект “Включени в различието, изграждаме мостове” на сдружение за споделено учене “ЕЛА”, София ще е в подкрепа на приобщаващото образование и по-специално на възрастните, които работят с децата със специални образователни потребности. Сумата, която получават по програма е за 13 560 лв.

Тематична област #BeActive

CVS_00115.jpg

Проектът “С LIDL граници няма” на сдружение “Млад планинар“, Петрич получава 11 674 лв. за създаването на обучителна среда, в която младежи ще изграждат природозащитни ценности и ще учат как да се справят с предизвикателствата на планинската среда.

Проект “Здраве, активност, движение, за хората над 65 - приключение” на народно читалище “Дружба 1898”, Дуранкулак. За подобряване на жизнения тонус и създаване на нови социални контакти за хората от Дуранкулак чрез организирането на 4 различни дейности проектът получава 6867 лв.

Проект “Моите права - моята свобода”, София на Фондация за развитие на правото на ЕС в България, София печели чек за 11 204 лв. за провеждането на обучения с участието на 20 паралелки от ученици 11. и 12. клас на територията на Столична община и провеждане на симулиран съдебен процес с поне 2 отбора.

Проект “Бъди активен – бъди здрав!” на сдружение УН към ОУ „Христо Ботев", Бургас получава 13 560 лв. за организирането на дейности, обхващащи голямата част от ежедневието на децата – активност сутрин, през междучасията, през уикендите и спортуване заедно с родителите.

Проект “Приобщаващ спорт” на сдружение „Закрила – Ловеч“ получава финансиране от 11 515 лв. за създаването на възможности за организиран спорт за хора с интелектуални затруднения, което включва и подготвителни спортни тренировки и организиране на Приобщаваща олимпиада.

Тематична област #BeLocal

CVS_00108.jpg

Проект “Мултикултурен диалог чрез изкуство” на народно читалище ”Любен Каравелов 1897”, с. Куртово Конаре получава 11 365 лв. Проектът е свързан с приобщаването на повече от 40 чужденци от 10 националности, които живеят в селото.

Проект “Изкуство НА ЗЕЛЕНО” на сдружение “Творчески колектив НА УЛИЦАТА”, Стара Загора печели финансиране от 14 700 лв. за надграждането на тематичния фестивал за изкуство, спорт и урбанизъм – „На зелено“ в старозагорския парк “Бедечка”.

Проект “Фантастичната зала” на народно читалище "Васил Левски 1928", София получава 14 920 лв., за да се превърне концертната зала на читалището в истинско културно средище за култура, изкуство и решаване на проблемите на местната общност посредством форум "Гражданска седянка".

Проект “Tasty Rural Trakia” на фондация “ЛокалФууд.бг”, Пловдив печели 12 800 лв. за разработването на иновативен и вълнуващ прочит на уникалната местна гастрономическа идентичност. Проектът е свързващ мост към развиващата се Генерация Z и света на модерните технологии.

Проектът “Синеморски смокинови истории” на народно читалище Народно читалище “Синева”, Синеморец е за създаване на уникално културно преживяване в село Синеморец. За създаването на творчески и кулинарни работилници, лятно кино, беседи и музикално представление проектът получава 13 600 лв.

Проект “Покажи ми бабо, разкажи ми дядо” на народно читалище "Искра - 1929", с. Крушаре получава 5780 лв. за разкриването на тайнството на фолклора ни на достъпен за съвременното поколение език.

Тематична област #BeGreen

CVS_00128.jpg

Проект “Калимок - виждам те!” на Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан” получава сумата от 14 998 лв. за изграждане на видеонаблюдение на ключови места в Калимок-Бръшлен. Ще бъдат монтирани и екрани за постоянно наблюдение в две училища и в единствения по рода си Етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене" в Тутракан.

Проект “Зелено читалище” на народно читалище „Любен Каравелов 1940“, Бургас получава 10 694 лв. за създаване и обгрижване на 64 кв. м зелено пространство пред читалището и за организирането на образователни, практически и популяризиращи дейности.

Проект “Зелени приказки” на сдружение "Международен литературен фестивал ВАРНА ЛИТ", Варна се финансира с 12 550 лв. Целта му е да провокира творческия потенциал на учениците от 1 до 7 клас в 25 училища в община Варна с атрактивен литературен конкурс за авторска приказка с нестандартен главен герой - отпадък.

Проект “Възстановяване на местообитания на видове с природозащитен статус в защитени зони в землищата на село Райново и село Голямо Асеново, община Димитровград” на народно читалище "Марица - 2008", с. Райново получава 14 750 лв. за опазване на двете известни находища на българския ендемит Маноловска гърлица, който е критично застрашен вид.

Проект “Зелени алтернативи за Берковица” на сдружение „Обществен съвет по образование - Алтернативна Монтана“ има за цел да промени нагласите на местните семейства по отношение отговорното потребление на природните ресурси в бита, както и към грижата за околната среда. Проектът получава 9740 лв.

Проект “EcoHunt- мобилно приложение за почистване на околната среда чрез игра” на сдружение ЕКОХЪНТ, с. Садовец получава финансиране от 14 200 лв.

Проект “Непознатият рай” на сдружение "Обществен център за околна среда и устойчиво развитие", Варна получава 13 860 лв. за създаването на 5 късометражни филма и 5 репортажа за защитени зони, режимите им на опазване и възможностите, които предоставят на местните хора.

Тематична област #BeVocal

CVS_00142.jpg

Подкатегория Медии

Проект „Големите дарители на Велинград“ на в. “Темпо” ще създаде поредица от материали за съграждани, чиито дарения са допринесли за развитието и позитивната промяна на града. Чекът им е за 6390 лв.

Проектът „Запомнете Пловдив - 2024“ на пловдивската тв “Тракия” получава 6350 лв. за 10 предавания, в които с помощта на зрителите на живо ще се събират спомени за града и за начина на живот в миналото.

Проект “Новините на детски език” на Вижте.бг. За идеята да създадат 16 статии, както и техен аудиовариант, който да се излъчи по БНР и подкаст в платформите, поддържани от националното радио, Вижте.бг получава 7000 лв.

Проектът “Паметта на храната” на списание Нула 32 получава 6980 лв. за нова онлайн рубрика, която ще разказва за многообразното вкусово и етническо богатство на Пловдив.

Подкатегория Журналисти

Проектът на Петър Георгиев “Гладни за игра, гладни за бъдеще” печели 3000 лв. Документалният аудио проект ще проследи пътя на едно дете до професионалния спорт, финансовата тежест върху семейството му и ролята на качественото образование като най-добрия път за живот след футбола.

Проектът на Кристиян Юлзари “Разкази отвъд етикетите” получава 2988 лв. За продуцирането и публикуването четири мултимедийни материала (текст, снимки, видео и аудио) на социално значими теми.

Проект “Разговори за образованието на специалните деца” на Надежда Цекулова получава финансиране от 3000 лв. за поредица от интервюта с международни експерти в сферата на приобщаващото и неформалното образование

Категория “Младежки проекти”

CVS_00146.jpg

Проект “Филамент за 3D принтер“ на младежка група от град Карнобат получава 4000 лв. за филамент - нишка от отпадъчни материали, за 3D принтера в училище.

Проект “Първото 'zero waste' училище на България” на младежка група от град Русе получава финансиране от 3923 лв. за поставяне на кошчета за разделно събиране на територията на тяхната гимназия и за изграждане на първия споделен компостер на територията на Община Русе.

Проект “Обичам киното и аз участвам, за да се науча!” от Чепеларе получават финансиране от 5000 лв. за реализирането на 8 кратки видеа - документални филмчета и интервюта

----

За „Ти и Lidl за нашето утре“

Най-голямата социално отговорна инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“ се провежда от 2017 година насам в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

През 2023 г. инициативата се трансформира в „Ти и Lidl за нашето утре“. Целта е тя да бъде синхронизирана с усилията на Лидл България в областта на устойчивото развитие, както и да бъде адаптирана към съвременните нужди на обществото ни. Като партньор на инициативата се присъединява и Асоциацията на европейските журналисти – България.

В рамките на шестте издания на инициативата от 2017 година Lidl е финансирала 155 вдъхновяващи граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна с общ фонд от близо 1 280 000 лв. Тези проекти имат положителен ефект в живота на почти 1 милион българи*. Въздействието им в общностите по места с времето продължава да нараства, а броят на бенефициентите да се увеличава.

*С включени прогнозни данни за ефектите от проектите в шестото издание на инициативата.

Сподели!