Продължаваме поредицата с истории за мигранти, успешно интегрирани на пазара на труда в България, които допринасят за развитието на икономиката на страната.

Поредицата ни е част от проект MIraGE, по който ФРГИ работи съвместно с партньори от няколко европейски държави, има за цел да улесни достъпа и интеграция на лицата от трети страни, търсещи работа на пазара на труда на страни домакини от Европейския съюз. Али Б. е част от този проект.

Али е роден и израснал в красивия средиземноморски град Анаба. „Произхождам от скромно образовано семейство и имах щастието да бъда „откърмен” с френски език. Първоначалният ми избор в университета беше наука и технологии, преди да премина към Английски език, Превод и Туризъм“ - споделя Али. Работил е като заместник-учител по Превод в университет в продължение на два семестъра (2016-2017), като учител по Английски език в средно училище (7-ми и 8-ми клас) (2017-2018) и като преводач на свободна практика (2019-2020). Преди да дойде в България, никога не е бил в чужбина. Основните му хобита са музика, литература, генеалогия, фотография, посещение на музеи и разговори с хора от цял свят в социалните мрежи.

Основната причина за идването му в България, е за да бъде независим, в пълния смисъл на думата. Заплатата му като учител в средното училище не го мотивира да остане в родната страна. Избухването на пандемията от COVID-19 ограничава финансовите възможности и изпитва затруднения да се справи с всички разходи, свързани с обучение и докторантура. Търсенето на по-добро бъдеще в Източна Европа става основната му цел. „Бях убеден, че ще намеря много интересни възможности да се развивам като мигрант. Разходите за живот също бяха един от плюсовете да дойда тук.“

Въпреки че Али е от скоро в България, той се чувства спокоен. „Това, че съм гражданин, отворен към света, както винаги обичам да описвам себе си, ми помогна да се адаптирам към българската култура и да общувам без усилия с хората.“ Али познава няколко мигранти и има местни приятели, които му помагат да се чувства комфортно и да опознае начина на живот в София. Те му се доверяват от първия ден и никога не се поколебават да му дадат съвет и безусловна любов.

Али кандидатства за настоящата си работа още докато е в Алжир, през 2019 г. Поради ситуацията с коронавируса обаче успява да стигне до България едва през 2021 г. В интегрирането на настоящото работно място не среща затруднения и като начинаещ получава ежедневно помощ от своите колеги. Естеството на работата описва като стресиращо. Той трябва да приема предизвикателства и да се адаптира към динамиката на работа в колцентър, което в дългосрочен план би се оказало психически изтощително за него.

Желанието на Али е да успее. Ентусиазиран е да се възползва максимално от това международно изживяване, като залага на знания и адаптация. Той вярва, че срещите с интересни хора от различни среди е плюс. Това ще му помогне да разшири контактите си и в професионален план. „Има много перспективи за кариера на хора, владеещи няколко езика като мен в България“ - обнадежден е Али. Сега неговата цел номер едно е да се справи с трудностите на настоящата му работа в Telus International и се ангажира да даде всичко от себе си. „Кой знае какво крие бъдещето? Може да остана тук до края на животаm ако всичко е „Много добре!“.

Сподели!

Свързани статии