Днес ви разказваме историята на едно обикновено българско семейство, което успява да пребори трудностите, в името на своето дете.

Галя Илиева и Свилен Радославов са семейство с нисък социален статус и изпитват затруднения в отглеждането на новороденият им син Мирослав. Родителите са с основно образование и трайно безработни. Преминавайки през множество кризи и сътресения от финансов, социален и семеен характер, с подкрепата на социална услуга в Центъра за обществена подкрепа, родителите успяват да преодолеят затрудненията си и да продължат сами да се справят в грижите за сина им, който вече е на 6 години.

Мирослав редовно посещава детска градина. От около година майката работи като болногледач по проект на Община – Русе и получава минимално трудово възнаграждение. Заработва и допълнителни средства от грижи за възрастни хора. С настъпилата пандемия не успява да работи допълнително, тъй като хората се страхуват от заразяване. Свилен получава доходи от почасов труд като общ работник, на повикване. Настъпилите извънредни обстоятелства в страната силно ограничават доходите му. Все по – рядко успява да си намери работа и се налага да се грижи за Мирослав, след затварянето на детските градини.

Въпреки всичко, с минималните си доходи семейството успява да заплаща, макар и със забавяне, битовите разходи за вода и електроенергия. Но за храна доходите не достигат. Родителите започват да трупат задължения към хранителния магазин в квартала. Свилен споделя, че е стигнал до ръба на отчаянието, тъй като все по-често не успява да осигури прехрана за семейството си. Почистващите препарати, средствата за дезинфекция и предпазните маски са лукс за домакинството.

Благодарение на осигурените от програма "ИРИС" средства по проект „Устойчиви семейства”, Сдружение „Еквилибриум“ периодично подпомага семейството с хранителни продукти, перилни и почистващи препарати, средства за лична защита /предпазни маски, ръкавици, дезинфектант/. Сдружението ги съветва как да повишат доходите си, да разпределят по – добре средствата и как да се справят с негативните емоции. В последствие Галя и Свилен споделят, че подкрепата е била „като глътка въздух“ за семейството им. Отново имат възможност да покриват разходите си и постепенно да връщат задълженията си.

През месец март 2021 г. става ясно, че Мирослав е започнал да боледува често от респираторни заболявания и родителите невинаги успяват да закупуват лекарствата му. Със средства по проекта са осигурени предписаните медикаменти и сега детето се чувства добре. Не след дълго се влошава здравето на майката, поради което тя не е в състояние да работи. След преглед при лекар са предписани скъпоструващи лекарства. Настъпилите неочаквани обстоятелства изправят родителите пред поредната трудност.

След разговор с тях своевременно са закупени медикаментите за лечението на Галя. Към момента здравословното ѝ състояние постепенно се подобрява.

Родителите споделят, че сега са по – спокойни и по – уверени в способностите си да се справят с трудностите от живота. Свилен казва: „Благодарение на вас, продължавам да вярвам в доброто и да не се предавам!“, а Галя допълва: “Вие ми давате сили да продължа да се боря, в името на детето ни!“

Сподели!