В събота, 18-ти юни 2022 г., в Националния дворец на културата се проведе фестивал по роботика, като заключително събитие на програма „Роботика за България“. Ученици от цялата страна пристигнаха на национално състезание в София, за да демонстрират своите умения и познания от света на науката и технологиите. Инициативата за програмата е по идея на SAP Labs Bulgaria и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Отборите в програмата "Роботика за България" са създадени съгласно концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League. Фестивалът се провежда за пета година. Право на участие имат отборите, които са се представили най-добре на предварителните задачи, изпълнени в периода от януари до май месец 2022 година.

След 2 години препятствия за присъствено събитие, тази година участнициите отново се събраха на едно място, за да мерят сили с конкурентите от другите отбори. Във фестивала се включиха 170 ученици в 32 отбора от 16 града в страната.

По време на състезанието участниците преминаха през няколко кръга и бяха оценени от специално жури, разпределено по:

• Комисия Робо дизайн

• Комисията Екипна игра

• Комисия за Научно-изследователски проект

Финално паралелно състезание между отборите, разделени в четири дивизии, определи крайното класиране, заедно с оценките от цялостното представяне във фестивала.

Крайно класиране: Трето място, второ място, шампион

Награда в дивизия EV3 Premier

1. ROBO PRO, Видин, ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

2. mivkA, Русе, МГ"Баба Тонка"

3. Robot-Ino, Бургас, ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“

Награда в дивизия EV3 div A

1. TechKids, Видин, ППМГ"Екзарх Антим I"

2. RoboCR, Бургас, ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“

3. CyberRobo, Казанлък, ЦПО към ИКТ Център

Награда в дивизия SPIKE

1. SuperPowerRobotec, Луковит, ПГСС "Сергей Румянцев"

2. RoboGik, Ловеч, ОУ "Св. св. Кирил и Методий"

3. Kinder Coder Jr., Пловдив, НЧ "Захари Стоянов"

Награда в дивизия Ардуино

1. FOUR BIT, Видин, ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

2. Vendom Genesis, София, СПГЕ "Джон Атанасов"

3. sArmy, Добрич, ЕГ "Гео Милев"

Инициативата стартира през 2015 г. и се провежда в рамките на вече седем учебни години, като в нея участват над 1500 ученици от 5 до 10 клас от цялата страна. Създадените отбори през 2022 година са 79 от 42 училища в 26 града. Целта на програмата е да бъде стимулиран интересът на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им даде възможност за работа в екип. „Роботика за България“ е насочена към създаване на необходимите условия за създаване и подготовка на училищни отбори по роботика чрез обучение на ментори. Инициатор на програмата е SAP Labs Bulgaria, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Прикачени файлове

Сподели!