Подпомага учители да създават отбори по роботика в училищата, където преподават.  

Програмата „Роботика за България“ е по идея и инициатива на развойния център на SAP в България и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Програмата цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите. Тя е насочена към ученици между 10 и 16 години, както и към техните учители.

Програмата подкрепя мотивирани учители да изградят отбор по роботика в училището, където преподават, като за целта осигурява оборудване на дейността на един отбор по роботика, обучение и възможност за участие в състезания по роботика.

Така програмата си поставя за цел да създаде навици от ранна детска възраст за работа в екип. Заедно в група учениците конструират и програмират роботи, които изпълняват социално значими мисии, разработват своите първи научно-изследователски проекти. Философията на инициативата е децата да научават нови знания чрез преживявания. От старта й през 2015 г. досега общо 98 учители, съставящи 49 менторски отбора в различни училища са обучени както в областта на роботиката. Това позволи и най-малко на 850 ученици от 36 населени места да придобият практически умения по програмиране и така да повишат своето представяне в училище.

Инициативата осигурява обучения за менторите, онлайн подкрепа относно правилата на състезанието First Lego League, конструирането и програмирането на робот Lego Mindstrom, събирането и анализ на информацията за изследователските проекти, както и обучение за работа в екип и менторство; обoрудване за дейността на един отбор – комплект Lego с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и състезателнo поле.

Сподели!