През уикенда Националният дворец на културата в София ще се превърне в пространство за технологии и наука. След 2 години препятствия за присъствено събитие, в събота ще се проведе фестивалът "Роботика за България" 2022 г. Организатори са SAP Labs Bulgaria и Фондация "Работилница за граждански инициативи". Ученически отбори по Роботика от цялата страна ще представят своите екипи и проекти, които са разработвали през годината, както и ще демонстрират уменията на създадените от тях роботи. Всеки отбор ще бъде оценен от жури според дизайна на робота, екипната игра и представянето на проекта. Финалите на робо играта ще са в публичната част на събитието.

Отборите в програмата "Роботика за България" са създадени съгласно концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League. Фестивалът се провежда за пета година, като участниците в него са предварително селектирани измежду всички отбори, предали заданията си във виртуалния кръг от януари до май. Участниците са над 170 ученици в 32 отбора от 16 града в страната.

Повече за инициативата "Роботика за България" четете тук.

Инициативата стартира през 2015 г. и се провежда в рамките на вече седем учебни години, като в нея участват над 1500 ученици от 5 до 10 клас от цялата страна. Създадените отбори тази година бяха 79 от 42 училища в 26 града. Целта на програмата е да бъде стимулиран интересът на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им даде възможност за работа в екип. „Роботика за България“ е насочена към създаване на необходимите условия за създаване и подготовка на училищни отбори по роботика чрез обучение на ментори.

Сподели!