Близо 200 ученици, водени от своите 53 ментори демонстрираха уменията си да програмират роботи. Това се случи по време на деветия фестивал, който се провежда в рамките на програма „Роботика за България“.

Фестивалът се проведе на 15-ти юни в София, в сградата на развойния център на SAP Labs България. Специален гост на събитието тази година бе г-н Иван Гойчев, заместник-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие" в Столичната община.

По време на събитието участниците трябваше да докажат, че изработените от тях роботи могат да участват в различни дисциплини и предизвикателства, които изискват технически умения и креативно мислене.

Право на участие във фестивала получиха общо 36 отбора от 23 училища в 15 града от страната. Всички те са предварително избрани измежду всички подкрепени отбори, които са изпълнявали успешно своите мисии и задания по време на учебната година. В деветото поредно издание на програмата бяха подкрепени общо 79 от 37 училища в 23 града.

На събитието присъстваха и менторите на новите отбори, които ще бъдат подкрепени в десетото издание на програмата през 2024-2025 г. По този начин те не само научиха повече за програмата от първо лице, но и успяха да обменят идеи и усетиха духа на състезанието.

Победителите бяха обявени на финала на събитието, след внимателна и безпристрастна оценка от страна на специално жури. Финалното класиране на отборите в челната тройка за всяка категория, вижте по-долу.

Награда в дивизия SPIKE B

Първо място: RoboGiga

Второ място: Vector Boys

Трето място: RoboPlay

• Награда в дивизия SPIKE A

Първо място: Boss 5

Второ място: Kinder Bots

Трето място: Робо_Катерици

• Награда в дивизия Ардуино

RoboLab

Награда в дивизия EV3 div A

Първо място: Аafton Robotics

Второ място: Titan

Трето място: Breaking bots

• Награда в дивизия EV3 Premier

Първо място: mivkA

Второ място: QWERTY 2

Трето място: Atom

--

Програмата „Роботика за България“ се организира по идея и инициатива на SAP и в партньорство с ФРГИ. Инициативата стартира през 2015 г. и се провежда в рамките на вече девет учебни години, като в нея са участвали над 2800 ученици от 5 до 12 клас от цялата страна.

Програмата цели да стимулира интереса на ученици между 10 и 16 годишна възраст към науката и технологиите. За изпълнението на зададените цели, организаторите осигуряват подкрепа на мотивирани учители да изградят отбор по роботика в училището, където преподават, като осигурява оборудване за дейността на един отбор по роботика, обучение за учителите и възможност за участие в състезания по роботика.

Сподели!

Свързани статии