Тази събота в София ще се проведе най-големият фестивал по роботика, част от програмата "Роботика за България". Това събитие е най-очакваният момент от годишната програма на инициативата „Роботика за България“ за всички отбори-финалисти, които ще премерят сили помежду си.

Фестивалът ще бъде домакин на 36 отбора от 20 училища и 14 града от цялата страна. Всички отбори са съставени от младежи между 10 и 16 годишна възраст.

Очаква се близо 200 състезатели, водени от своите 43 ментори, да се включат във фестивала. Децата са работили, изпълнявайки различни мисии и задания с подкрепата на своите преподаватели-ментори. Финалистите са предварително селектирани измежду всички отбори, предали заданията си във виртуалния етап на програмата от януари до май.

Събитието предвижда различни дисциплини и предизвикателства, включително битки между роботите, състезания на лабиринти и задачи, които изискват технически умения и креативно мислене. Журито, което ще оценява участниците, ще награди най-успешните отбори в категориите SPIKE, EV3 Premier, EV3 div A, EV3 div B, Arduino.

12 отбора от SPIKE и 12 отбора от EV3 ще получат First Lego Ligue комплекти на фестивала, с които ще могат да се подготвят за състезанието по робоигра, което ще се състои на 8 юли в Пловдив.

Програма „Роботика за България“е по идея и инициатива на развойния център на SAP в България. Реализира се за осма поредна година в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Програмата цели да стимулира интереса на ученици между 10 и 16 годишна възраст към науката и технологиите.

За изпълнението на зададените цели, организаторите осигуряват подкрепа на мотивирани учители да изградят отбор по роботика в училището, където преподават, като осигурява оборудване на дейността на един отбор по роботика, обучение и възможност за участие в състезания по роботика.

От старта през 2015 досега в програмата са се включили близо 1700 ученици от цялата страна.

Сподели!