Ралица е родена в бедно семейство. Тя е най-голямото от общо 3 деца. Родителите ѝ се разделят и децата остават изцяло под грижите на майка си.

Когато Ралица е в 8 клас, майка ѝ няма възможност да плаща наема на къщата, в която живеят и семейството остава на улицата. Тя и нейните брат и сестра са преместени в Център за настаняване от семеен тип.

Няколко години по-късно Ралица е в 12 клас и е на път да завърши средното си образование. От Клуба на НСО е включена в програма за подкрепа за висше образование, благодарение на която посещава частни уроци, за да може успешно да вземе предстоящите си матури. На крачка е да бъде приета и да следва в специалност „Начална и предучилищна педагогика“ в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, със стипендия и издръжка по програмата. Тогава животът на момичето претърпява коренна промяна.

Ралица среща младеж, в когото се влюбва и скоро младите сключват брак. Не след дълго момчето заминава за чужбина и престава да я търси. Ралица остава сама, а вече чака първото си дете. Връща се при майка си, която е неотлъчно до нея и ѝ помага с каквото може.

Малкото ѝ момченце се появява на бял свят в началото на пандемията, през пролетта на 2020 г. Ралица е добра и грижовна майка, но трудностите в семейството са ежедневие. Парите не достигат, трупат се сметки за ток и вода, дори се случва двете жени да няма какво да сложат на масата.

В този тежък момент идва помощта от програма „ИРИС“, подпомогнала финансово проект на Клуба на нестопански организации в Търговище. Семейството е включено за подкрепа с хранителни продукти и санитарни материали. Двете жени разказват, че разпределят храната оптимално, така че да стигне за възможно най-дълъг период от време. Препаратите за почистване са много важни за спазване на отлична хигиена и предпазване от зараза. Ралица е подпомагана също и с бебешка храна, памперси и лекарства за бебето, които гарантират неговото пълноценно израстване. Братчето и сестричето на Ралица също получават помощ – лекарства, изследвания и др.

В живота на всеки човек има кризисни моменти, какъвто е настоящият в семейството на Ралица и нейната майка. Семейството е изключително благодарно за помощта, която получава по програма „ИРИС“. Тя ги спасява от попадането в безизходица и живот на ръба на нищетата.

С отговорността на майка, Ралица учи и завършва средното си образование. Надява се трудностите скоро да са зад гърба ѝ и животът ѝ да поеме в правилната посока. Няма търпение да продължи образованието си, но всичко по реда си.

Сподели!