„Инфодемия в условия на пандемия“ е инициатива на Фонд „Валя Крушкина“ към Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Целта на кампанията е да въвлече ученици между 5-ти и 12-ти клас в онлайн комуникационна кампания, посветена на изграждането на способности за идентифициране на фалшиви новини в социалните мрежи, свързани с коронавируса. Темата е предизвикана от новите реалности и живот в условия на световна пандемия, здравна и хуманитарна криза.

В рамките на 6 седмици ученици от цялата страна ще публикуват информация, свързана с фалшивите новини за COVID-19 в социалните мрежи Facebook и Instagram и техниките, чрез които да ги разпознаваме. Използвайки контактите си в социалните медии, децата ще предоставят полезна информация на своите връстници и приятели, като така ще им помогнат да се ориентират по-добре в огромния информационен поток. Родителите на всички деца, участници в кампанията, са дали предварително съгласие за тяхното участие.

Терминът "фалшиви новини" се използва широко в медиите и в социалните мрежи. Често "фалшивата новина" се използва за политически цели, за да се отвлече вниманието от друг по-голям проблем, да се дискредитират официални лица и да се подпомогне разпространението на дезинформация.

При наличието на толкова много безплатна информация онлайн, е лесно да се разсеем от всички фалшиви материали. Авторитетни ресурси, които някога са били считани за официални, са завладени от онлайн платформи, умишлено създадени да споделят и разпространяват нискокачествена, фалшива информация. Децата са сред силно уязвимите онлайн потребители и могат много по-лесно да бъдат заблудени, поради липсата на житейски опит и умение да отсяват правилно от неправилно.

Благодарение на кампанията "Инфодемия в условия на пандемия" децата ще получат ценни съвети и ресурси, които ще подпомогнат ориентацията им в дигиталния информационен свят по най-дискутираната в последните 20 месеца от живота ни тема.

Сподели!