Фондация „Работилница за граждански инициативи” стартира кампания по набиране на учители, желаещи да се включат в осмото издание на инициативата „Журналисти в училище“. Търсят се преподаватели от цялата страна, които са мотивирани да запознаят своите ученици със силата на деизнформацията в социалните мрежи.

Тази година темата на изданието е „Инфодемия в условия на пандемия“ и цели да въвлече ученици между 5-ти и 12-ти клас в онлайн срещи, посветени на изграждането на способности за идентифициране на фалшиви новини, свързани с коронавируса. Темата е предизвикана от новите реалности и живот в условия на световна пандемия, здравна и хуманитарна криза.

Новото издание на инициативата предоставя възможност за учениците с интереси в областта на комуникациите и социалните мрежи да подобрят своите знания и умения.

Уебинарите ще бъдат водени от експерт в областта на медиите и комуникациите. Ще се провеждат през платформата Zoom. Една среща е предвидена за учениците на един преподавател от едно училище. Срещите ще се проведат в периода 15 април – 30 юни 2021 година. Времетраенето на една среща е 90 минути, в рамките на които по интерактивен начин учениците ще се учат:

1. Да разпознават факти от твърдения;

2. Да проверяват факти;

3. Да правят собствени преценки въз основа на знанията, придобити чрез учебната програма в обучителния процес в училище;

4. Да се ориентират самостоятелно в пъстрото информационно поле.

Задължително условие е всеки от учителите да събере минимум 30 ученици, които да се включат в съответния уебинар. Няма изисквания към предмета, който преподават учителите кандидати. Срещите могат да бъдат и част от часа на класа, ако преподавателят е класен ръководител.

След края на срещите, най-изявените от учениците, въз основа и на изпълнение на специални задачи, ще имат възможността да станат посланици на борбата с инфодемията, като бъдат подкрепени да разработят своя кампания в социалните мрежи – Instagram, Facebook и TikTok. За тях ще бъде осигурено допълнително обучение, което ще повиши дигиталните им умения.

Конкурсът е отворен до 1-ви април 2021 година.

За да кандидатствате, трябва да попълните и изпратите своя Формуляр на следния имейл адрес: konkurs@frgi.bg. Пълна информация за Условията за участие в конкурса можете да намерите в този линк.

Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за осми пореден път и за втори път в онлайн формат. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор. „Журналисти в училище“ е инициатива на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Тази година инициативата се осъществява с подкрепата на Черноморския тръст за регионално сътрудничество.

Сподели!