Фондация „Работилница за граждански инициативи” набира учители от цялата страна, които да се включат в осмото издание на инициативата „Журналисти в училище“. Тази година темата на изданието е „Инфодемия в условия на пандемия“ и цели да въвлече ученици между 5-ти и 12-ти клас в онлайн срещи, посветени на изграждането на способности за идентифициране на фалшиви новини, свързани с коронавируса. Кандидатурите могат да бъдат изпращани до 1-ви април 2021 година включително.

Уебинарите ще бъдат водени от експерт в областта на медиите и комуникациите. Ще се провеждат през платформата Zoom. Една среща е предвидена за учениците на един преподавател от едно училище. Срещите ще се проведат в периода 15 април – 30 юни 2021 година. Времетраенето на една среща е 90 минути, в рамките на които по интерактивен начин учениците ще се учат:

1. Да разпознават факти от твърдения;

2. Да проверяват факти;

3. Да правят собствени преценки въз основа на знанията, придобити чрез учебната програма в обучителния процес в училище;

4. Да се ориентират самостоятелно в пъстрото информационно поле.

Задължително условие е всеки от учителите да събере минимум 30 ученици, които да се включат в съответния уебинар.

За да кандидатствате, трябва да попълните и изпратите своя Формуляр на следния имейл адрес: konkurs@frgi.bg. Пълна информация за Условията за участие в конкурса можете да намерите на този линк.

Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за осми пореден път и за втори път в онлайн формат. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор. „Журналисти в училище“ е инициатива на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Тази година инициативата се осъществява с подкрепата на Черноморския тръст за регионално сътрудничество.

Сподели!