От 8-ми юни до 14-ти септември 2022 година е отворен конкурсът за участие в най-голямата европейска инициатива за дигитално образование- апознайте се и програмирайте". Инициативата финансира идеи за събития по програмиране и дигитални умения, насърчаващи интереса на младите европейски граждани към технологиите. От старта й през 2017 г. досега повече от 200 000 млади хора от 35 държави са участвали в почти 5700 безплатни събития по програмиране. В последното издание България се класира в топ пет сред държавите с най-много реализирани идеи – общо 81.

Събитията могат да включват хекатони, семинари по програмиране, лекции, филмови събития, състезания, вечери на програмирането, класове по роботика и други формати. Тази година участниците сами избират как да осъществят събитието си – дали да е онлайн или на живо. В конкурса право да участват имат неправителствени организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел или по Закона за народните читалища, които са предварително регистрирани в платформата на инициативата. Всяка одобрена идея ще получи финансиране в размер до 580 лева. Събитието трябва да е безплатно за участниците му и да бъде проведено в периода 1-ви септември - 31-ви октомври. Една организация може да получи финансиране и съответно да реализира повече от едно събитие.

Още информация за конкурса и как да кандидатствате, ще намерите тук.

Разгледайте библиотеката с ресурси на инициативата или намерете вдъхновение от историите на участниците от предишните години.

Станете част от каузата на обединеното европейско семейство и помогнете да повишим дигиталните познания на младите хора у нас и в Европа!

За инициативата

Стартирана през 2017 г. от основателите - технологичната компания SAP, немската неправителствена организация Haus des Stiftens gGmbH и партньорските организации от мрежата на TechSoup Европа, инициативата „Запознайте се и програмирайте“ предизвиква интерес към дигиталното обучение на деца и младежи чрез серия от забавни и интерактивни семинари. Повишаването на дигиталните знания на всички нива спомага за увеличаване на растежа и иновациите, и изгражда по-справедливо, по-сплотено, устойчиво и приобщаващо общество. В България организатор на инициативата е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като българския партньор на TechSoup Европа. За своите пет издания у нас са финансирани 363 събития.

Сподели!