Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) е организация в обществена полза, която вече 23 години подкрепя значими каузи на хора и организации в цялата страна. Oт създаването си до сега, ФРГИ е привлякла и инвестирала в България над 14 500 000 лв. С тях са подкрепени инициативи в областта на образованието, човешките права, екологията и здравословния начин на живот, културата и изкуството, детското и младежкото развитие и много други. Тези инициативи са подобрили пряко живота на над 1 000 000 българи.

Основните принципи, на които се гради работата на ФРГИ са: развитие на гражданското общество, участие, демокрация, равенство и зачитане на основните човешки права.

Всички тези принципи са застрашени от законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти, внесен от ПП „Възраждане“ на 10 септември 2024 г. В тази връзка, ФРГИ категорично се обявява против предложеното законодателство, което заплашва да подкопае основни права и принципи, заложени в демократичната система на страната. Конкретно, приемането на законопроекта би ограничило правото на гражданите да се изразяват свободно, да се сдружават и да бъдат активни участници в развитието на обществото.

Освен това, окачествяването на хора и организации като „чуждестранни агенти“ ще доведе до постоянен контрол и наблюдение, което е не само нарушаване на личната свобода, но и ще компрометира доверието в гражданските организации. На сдружения и организации, които внасят реална положителна промяна в обществото ще се гледа негативно и отричащо.

ФРГИ категорично не приема аргументите за „прозрачност” и „защита на националните интереси”. Ежегодно фондацията, както и много други граждански организации в страната, публикува на страницата си годишни отчети. В тях ясно се посочват средствата, техния произход, както и каузите, за които са насочени тези средства. Освен това, в годишните отчети се съдържат и доклади за финансовия одит на фондацията.

ФРГИ е първата гражданска организация в България, която въведе в сектора и спазва Стандарти за добро управление на НПО. Всички те са базирани на принципите на прозрачност отчетност и контрол.

Не на последно място, дарителските програми, чието реализиране ФРГИ подпомага отговарят на нужди, които държавата не покрива. От образование, през подкрепа за уязвими групи и детско и младежко развитие до спорт и активен начин на живот. Считаме, че грижата и защитата на гражданите следва да бъдат проритет за държавата.

Призоваваме политическите партии и всички демократични организации да застанат срещу този законопроект и да защитят бъдещето на България като правова държава. Нека България да остане място, където гражданите и организациите могат да участват свободно в обществените процеси, без да бъде ограничавана демокрацията и свободата им на изразяване.

Сподели!