Инициативата "Запознайте се и програмирайте" се организира за шеста поредна година от технологичната компания SAP, немската организация Haus des Stiftens gGmbH и партньорските организации от мрежата на TechSoup Европа. Целта им е да осигурят възможност на младите хора в Европа, на възраст от 8 до 24 години, да повишат своите дигитални умения, като подкрепят стотици събития по програмиране, организирани от неправителствени организации в различните страни - участници. В България организатор е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като българския партньор на TechSoup Европа. През септемви и октомври, като част от инициативата, у нас ще се проведат общо 68 събития по програмиране и дигитални умения. 

Клуба по роботика „Vendom Genesis“ към СПГЕ "Джон Атанасов", гр. София се включи в инициативата "Запознайте се и програмирайте". В гимназията се проведоха две събития под формата на работилници - "Изследователи в действие" и "Да се забавляваме и програмираме".

"Изследователи в действие" 

20 ученици на възраст от 15 години се влючиха в първата работилницата. Целта й бе да мотивира повече млади хора да се занимават с роботика и електроника. В работилницата бе включен материал от STEM предметите по учебни програми за 8 клас. Участниците бяха разделени на отбори на произволен принцип. Те се срещаха с предизвикателствата на теорията, редяха пъзели и програмираха. Участваха ученици от 9 клас, които показаха наученото в 8 клас и програмираха успешно с помощта на ученици от клуба по роботика „Vendom Genesis“ към СПГЕ "Джон Атанасов", гр. София.

Събитието събра ученици от различни класове, които на състезателен принцип доказаха, че STEM предметите са интересни за учене, тогава когато са представени по атрактивен начин, нагледно и достъпно. Учениците се забавляваха докато програмираха и справилите се успешно получиха награди. Събитието се проведе в новооткрития STEM център в гимназията.

116.jpg
117.jpg
118.jpg
119.jpg

"Да се забавляваме и програмиране"

Второто събитие също се проведе под формата на работилница. В нея бе включено програмиране на Лего и Ардуино Нано, като целта бе учениците да развият уменията си в посока програмиране на робот, работа в екип и развиване на изследователски дух. Участници на възраст между 15 и 18 години експериментираха и програмираха, развивайки пространствено и критично мислене, наблюдателност, въображение, адаптивност, гъвкавост и емпатия, необходими за успешна реализация в реалния живот.

По време на срещата наблюдаваха демонстрация на изпълнение на няколко упражнения, в помощ на обучението по науки. Напълно успешно програмираха сами своите микроконтролери. "Учениците, разделени на отбори, имаха пред себе си набор от елементи и под ръководството на обучители, направиха своите роботи, програмираха ги и си организираха състезание. Беше много забавно и изпълнено с положителни емоции." - сподели Милена Гошева, организатор на събитията и учител по физика в СПГЕ"Джон Атанасов".

221.JPG
227.JPG
114.jpg
111.jpg
222.JPG
222.JPG
225.JPG
224.JPG

Научете повече за най-голямата европейска инициатива за програмиране и дигитални умения на следния линк.

Сподели!