На 8-ми юни 2022 г. стартира поредното шесто издание на най-голямата европейска инициатива за дигитално образование за деца и младежи – „Запознайте се и програмирайте“. Инициативата финансира идеи за събития по програмиране, които насърчават интереса и достъпа до дигитални умения сред младите европейски граждани.

До 14 септември 2022, когато е крайният срок на конкурса, граждански организации от цялата страна могат да представят своите идеи за интересни събития по програмиране и дигитални умения, насочени към деца и младежи на възраст от 8 до 24 години. Всяка одобрена идея ще получи финансиране в размер до 580 лева.

Всяко финансирано събитие трябва да е безплатно за участниците му и да бъде проведено в периода 1-ви септември - 31-ви октомври. Една организация може да получи финансиране и съответно да реализира повече от едно събитие.

Тази година участниците могат сами да изберат формата на провеждане – онлайн или на живо. Повече информация за конкурса и как да кандидатствате, ще намерите тук.

Защо тази инициатива е важна?

Доклад, публикуван от Европейската комисия, разкрива, че 9 от 10 работни места в близкото бъдеще ще изискват дигитални умения. Поради това е жизненоважно младите хора да бъдат дигитално грамотни, за да могат да се възползват от възможности за работа и съответно кариерно развитие.

Стартирана през 2017 г. от основателите - технологичната компания SAP, немската неправителствена организация Haus des Stiftens gGmbH и партньорските организации от мрежата на TechSoup Европа, „Запознайте се и програмирайте“ предизвиква интерес към дигиталното обучение на деца и младежи чрез серия от забавни и интерактивни семинари. Повишаването на дигиталните знания на всички нива спомага за увеличаване на растежа и иновациите, и изгражда по-справедливо, по-сплотено, устойчиво и приобщаващо общество. В България организатор на инициативата е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като българския партньор на TechSoup Европа. За своите пет издания в България са финансирани 363 събития.

Повече информация за конкурса ще намерите тук.

Сподели!