От 7 до 22 октомври, по време на Европейската седмица на програмирането у нас ще се проведе инициативата „Запознайте се и програмирайте“. Близо 1500 деца и младежи от цялата страна ще участват в различни интерактивни събития, за да видят на практика - как идеите оживяват чрез програмиране.

Инициативата „Запознайте се и програмирайте“ има за цел да подпомогне адаптацията на младите хора към утрешния дигитален свят, като вдъхнови интереса им към програмирането и като предостави възможности да научат повече за софтуерната разработка като кариерен избор.

Общо 30 вдъхновяващи събития ще се проведат в 19 български града по време на Европейската седмица на програмирането. Събитията са с различен формат – от хакатони през фестивали и клубове до работилници и филмови събития. На местно ниво събитията ще се реализират от граждански организации, като всяко събитие е финансирано с до 300 евро в рамките на програмата. Вижте кои са подкрепените събития на сайта на инициативата www.meet-and-code.org.

„Запознайте се и програмирайте“ се реализира благодарение на SAP в партньорство с Techsoup Europe и с немската неправителствена организация Haus des Stiftens. SAP провежда инициативата в още 14 държави - Австрия, Хърватия, Чехия, Германия, Унгария, Казахстан, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Швейцария и Украйна. В отделните страни организатори на инициативата са партньорските организации на Techsoup Europe, част от глобалната мрежа TechSoup.

В България „Запознайте се и програмирайте" се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) като единствен партньор на TechSoup за България. Благодарение на това партньорство от 2009 г. насам ФРГИ е предоставила безвъзмездно над 1000 лицензирани технологични продукта на над 700 български НПО и читалища. Пазарната стойност на предоставените продукти надвишава 1 600 000 лв. ФРГИ е инициатор на редица обучения за повишаване на технологичните знания и умения на представители на неправителствения сектор.

„Запознайте се и програмирайте“ съчетава две от основните направления, по които ФРГИ подкрепя гражданските организации у нас: предоставяне на възможности за детско и младежко развитие и въвеждане STEM обучение.

Сподели!

Свързани статии