Приключи най-мащабното издание на инициативата „Журналисти в училище“. В него участваха 2470 ученици от 38 училища в 34 населени места в страната. Общо 21 изявени журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ влязоха в класната стая, за да покажат на младите хора как да разпознават фалшивите новини, защо е важно да бъдат активни граждани и какво е да си журналист у нас.

Срещите стартираха с образователния филм „Фалшивите новини и как да ги разпознаваме“. Благодарение на него и на последващия разговор с гостуващия журналист, учениците придобиха умения да идентифицират фалшивите новини, но и знания – как се проверява една новина дали е фалшива.

По време на срещите журналистите показаха на младите хора, защото е важно да участват в живота на своята общност и ги убедиха, че от тях зависи промяната в средата. По този начин разговорите за медийната среда у нас стимулираха учениците да бъдат граждански активни.

Срещите допринесоха и за кариерното ориентиране на учениците. Особено любопитни за тях се оказаха разказите „от кухнята“ на журналистическата професия. Голяма част от въпросите бяха свързани с работата на журналиста: от „Как се прави репортаж“ през „Кой говори в слушалката на журналиста“ до „Получават ли журналистите заплахи“. Така младите хора имаха възможността да научат от първо лице защо е важна „журналистиката за хората “ как функционира медийната среда у нас и дали искат да се развиват в нея. 

Благой Цицелков запозна младежи как да различават фалшивите новини

В инициативата се включиха 70 учители – координиращи срещите по места и участници в самите срещи. Преподавателите оценяват интерактивния формат на инициативата и потвърждават нейната необходимост. Непряко инициативата обхвана над 50 000 родители, учители и местна общност. Благодарение на петото издание на инициативата „Журналисти в училище“, ФРГИ започна разговор за медийната грамотност и необходимостта тя да се развива както у младежите, така и у възрастните.

Срещата с Николаос Цитиридис неусетно се превърна в час по родолюбие. Благодаря, че мислите и правите нещата точно така, както ги искат учениците.“, Славка Проданова, Професионална гимназия по туризъм „Доктор Васил Берон“, Велико Търново

„Журналисти в училище“ е инициатива на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. През последните две години инициативата набира все по-голяма популярност в цялата страна. Само през изминалата 2017-та година повече от 2 000 ученици от 26 училища в цялата страна се срещнаха с журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“. 

Днес се потопихме в една приказка. Иска ми се да има повече такива инициативи и учениците да имат възможност да се срещат с такива страхотни хора като Генка Шикерова. Благодаря за възможността да организираме тази среща, защото нашите деца имат нужда от тази емоция!“, Семиха Илияз, Професионална гимназия по облекло, обслужване и транспорт, Дулово

Петото юбилейно издание на инициативата се реализира в партньорство с: БНТ, Nova TV, bTV, Bulgaria on air, БНР и сайтовете: OFFNews.bg и mediapool.bg. Петото издание на „Журналисти в училище“ се осъществява с подкрепата на TELUS International Europe.


Сподели!

Свързани статии