Десети ден доброволчески екипи на възраст от 13 до 23 години помагат за възстановяването на първия в България скаутски център. Инициативата е част от проект „Доброволци за международния скаутски център“. Това е един от прокетите, който спечели подкрепата на дарители от Варна по време на Дарителкски кръг за Варна. Събитието бе част от Националната седмица на Дарителските кръгове, която Фоднация „Работилница за граждански инициативи" организриа в края на 2018 г. 

В рамките на проекта се осигуряват храна и спално бельо на доброволците, както и инструменти и материали за извършваните дейности (чували, ръкавици, бои и др.). 

След възстановяването на Центъра, той ще се използва за организиране и провеждане на скаутски лагери за деца и младежи, за неформално образование сред природата.

Организаторите на проекта споделят: „Вместо да се излежават на плажа или да се забавляват по дискотеки, доброволците работят, искат да променят света и да го направят по-добър. Те помагат на своите по-малки братчета и сестричета да имат забавен лагер направен от техните батковци и каки. Трудно ли е? Трудно е! Има ли смисъл? Да!

Дарителският кръг е начин за разрешаване на конкретни проблеми и възможност за подобряване на живота в местната общност. По време на събитията на Дарителски кръг индивидуални дарители се запознават лично с до пет предложения за превръщането на града им в по-добро място, като по този начин се ангажират с представените каузи не само чрез дарение, но и чрез опит, идеи, контакти и доброволен труд. Предложенията идват от местни граждански организации и инициативни групи, активно работещи в сферата на образованието, екологията и социалните дейности.

Пет години след провеждането на първия Дарителски кръг у нас са набрани близо 600 000 лв. в подкрепа на 201 местни инициативи. С тях са се ангажирали близо 2000 индивидуални дарители, като малко под половината от тях са редовни дарители. Подкрепените инициативи са се реализирали в над 10 населени места в страната.

Сподели!

Свързани статии