Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2017” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, се проведе на 7 декември в зала „Май”. Официален гост на събитието бе Моника Писанкънева – мениджър „Развитие на филантропията” към фондация „Работилница за граждански инициативи“, която беше и водещ на наддаването за проектите от участниците в кръга.

В тазгодишния Дарителски кръг участваха 5 проекта. По време на дарителската сесия местни неправителствени организации и клубове, работещи в сферата на образованието, културата, изкуството и спорта, представиха пред присъстващите дарители своите интересни проекти. Над 70 дарители се запознаха с презентациите на всеки отделен проект и имаха възможност да задават допълнителни въпроси към организациите, които предлагат проектите.

Проект „Празнично преобразяване в Сливенско” на фондация „Крайница” представи Йордана Кунчева. Проектътцели да запознае деца и младежи с местните културни традиции и обичаи, чрез творчески работилници и игри.

Вторият проект – „Децата – грамотни купувачи на храна”, бе представен от Антон Дойчев от сдружение „Ян Син”. Той поясни, че целта на проекта е да създаде у децата култура за здравословно хранене и правилен избор на храна.

Проектът „Приятели на природата” на сдружение „Клуб по бойни изкуства Грифон” бе представен от Антон Въндев. Проектът е насочен към деца на възраст 5-18 години, които да усвоят навици за оцеляване сред природата, да изградят здравословни навици и да развият у себе си човешки ценности като помагане на другите, поемане на отговорност и уважаване на себе си, другите и природата, родолюбие и др., чрез средствата на игри и забавления в комбинация с правила.

Секретарят на НЧ „Отец Паисий 1936” – кв. „Речица” Жулиета Велева представи проекта „Майсторилница за сувенири”. Той дава възможност на 10 жени в неравностойно положение да придобият умения в ръчни приложни занаяти и да намерят работа след приключване на проекта.

Последният проект „Потомци на войводите” бе представен от Николай Бъчваров от сдружение „Войводите на Сливен”. Целта му е в рамките на три месеца да възпита у младото поколение на дух на родолюбие и познаване на историята на родния край чрез интерактивни методи на обучение – нагледно пресъздаване на ежедневието на хайдутите.

Събраната от дарители сума по петте проекта бе 20550 лв. Това е най-високата събирана по време на Дарителски кръг досега сума в Сливен. Заложената обща сума за изпълнение на проектите е 34 250 лв.

Тазгодишният Дарителски кръг стана възможен, благодарение на помощта фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”. Дарителският кръг като метод за набиране на средства е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK). У нас моделът е пренесен от фондация „Работилница за граждански инициативи“, която през 2012 г. става лицензиран партньор на TFN, UK.

Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” за последните 5 години е подкрепил и финансирал над 30 проекта на обща стойност над 140 000 лева.

Виж къде предстоят Дарителски кръгове в стрната тук.

Сподели!

Свързани статии