Историята за Иваничка Димова разказва Светла Межри - Директор на комплекс за социални услуги и социален работник в Сдружение "Еквилибриум". Иваничка получава подкрепа по проект "Устойчиви семейства" на Сдружението, финансиран по програма "ИРИС".

Преди няколко години работата ме сблъска с Иваничка Димова. Обикновена жена. Майка на три момчета. Една от най-борбените майки, които познавам. Животът й е поднесъл много предизвикателства – унижения от съпруга й и няколко годишна раздяла с децата. Благодарение на нейните майчински чувства, търпение и вяра, тя успя да се пребори за своите деца, както е разпоредил съда. В този труден период до нея бяха екипи от социалната услуга Център за обществена подкрепа и Отдел „Закрила на детето“. Г-жа Димова успя да продължи напред, грижейки се за своите трима сина, като имаше безрезервната морална подкрепа на родителите си.

С майката периодично поддържаме връзка в социалните мрежи, като заедно с нея се радвахме на успехите на нейните момчета.

След стартирането на проекта „Устойчиви семейства” на „Еквилибриум“ по Програма ИРИС потърсихме Иваничка, за да разберем как се справя семейството в сложната ситуация за всички след обявяването на пандемията. И преди това на нея й бе трудно сама да посреща нуждите на трима тийнейджъри. Самата тя е много позитивен човек, който възпитава в децата си в скромност, да вярват в себе си, да ценят и най-малкото в живота. Тя и момчетата бяха изключително благодарни за възможността да получат хранителни продукти и по-спокойно да разпределят семейния бюджет. Заедно с децата обсъдихме нуждите им при стартиране на учебната година. Те с гордост разказват за своите постижения и успехи.Най-големият е вече в 11 клас в математическата гимназия и вече има посока в живота - какво да учи и как да се реализира. Усмихна се, като му казах, че след години ще се хваля, че познавам един от най-добрите програмисти в България! А близнаците вече учат в 6 клас и също са отличници. И трите момчета пеят в русенския хор „Св. Георги Победоносец”, което е една от гордостите на мама!

В разговорите ми с Иваничка си спомняхме как се случиха нещата за нея и децата й преди години. Споделя, че и сега й се налага да обяснява и разговаря много със синовете си. Изпитва удовлетворение, че ги е възпитала да бъдат отговорни и честни. Хвали се, че й помагат и заедно успяват да преодоляват трудностите.

Иваничка поясни, че въпреки че тя упражнява родителските права, все още продължават удръжките й от заплатата за съда. Когато се случи Ковид кризата, е била притеснена дали ще имат работа, тъй като е лаборант в италианска фирма. Икономическата криза е допринесла за намаляване още на доходите на семейството – прекратени са бонусите, на които са разчитали като добавка към скромния бюджет. Майката е принудена да се справя със 700 лв. месечно, с които да заплаща наем, режийни разходи и да задоволява нуждите на четиричленното си семейство.

118257900_660075668200330_8325284141085245216_n.jpg
Снимка 1

С подкрепата на програма „Ирис” момчетата имат нови раници, тетрадки и ученически пособия, а за най-големия са закупени и два учебника. Предоставени са им и маски, с които децата да спазват въведените мерки в страната. Дарените хранителни продукти, перилни препарати дават за известен период спокойствие на семейството при посрещане на нуждите им.

20200917_160027.jpg
Снимка 2

20201006_163103-0.jpg
Снимка 3
Винаги при нашите срещи майката и децата благодарят и оценяват благородния жест от страна на дарителите по проекта „Устойчиви семейства”! Индивидуалният подход и подкрепата навреме, която можем да окажем с помощта на програма „Ирис“ са ключови за много семейства в страната и конкретно за семействата, с които работи сдружение „Еквилибриум“.

Вярваме, че помощта, оказана на семейството, благодарение на Програма „Ирис“ е своевременна и заслужена, че тази майка – упорита и всеотдайна - и нейните синове заслужават подадената ръка и благодарение на това те гледат с повече оптимизъм към своето бъдеще!

Сподели!