Освен повишаване на медийната грамотност, поредицата срещи „Журналисти в училище“ предоставят допълнителни възможности за учениците.“, това каза в ефира на Българското национално радио Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи.

„Журналисти в училище“ е среща на ученически въпроси и журналистически отговори. Инициативата е част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Фокус в петото юбилейно издание на „Журналисти в училище“ е повишаването на медийната грамотност сред подрастващите. Чрез лични срещи с журналистите, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ инициативата предоставя възможност на учениците да научат повече за журналистическата професия у нас и да разберат как да оценяват по критичен начин същността, похватите и влиянието на медийните послания и продукции. „Нашата цел е тези срещи да бъдат възможност за дискутиране и изграждане на умения у учениците да разбират кои са фалшивите новини, да могат да преценяват и да търсят допълнителна информация, за да проверят една новина. Заедно с това целим да стимулираме учениците активно да участват в социалния живот на своята общност и да чуят мнението на журналистите за журналистическата професия като такава.“, продължава Илияна Николова.

Така освен повишаване на медийната грамотност, срещите стимулират младите хора да бъдат граждански активни и предоставят възможност да научат повече за журналистиката като кариерен избор. „Много важен допълнителен ефект е провокирания интерес на учениците към журналистическата професия. Много често младежите имат интерес и желание да се развиват в журналистиката и благодарение на срещите те получават информация от първа ръка за смисъла да учат журналистика, да се развиват в тази посока и дори за това дали трябва да кандидатстваш в журналистическа специалност или може да завършиш нещо друго и пак да си добър журналист.“, допълни изпълнителният директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Целия репортаж, чуйте тук.

„Журналисти в училище“ се реализира от 2014 г. насам, като до момента над 5 000 ученици от 25 населени места в страната са участвали в срещите с журналисти. Към днешна дата конкурсът за инициативата отново е отворен. До 28 февруари ученици от цялата страна могат поканят журналист, свързан с наградите на името на Валя Крушкина. Кандидатстването става чрез изпращане на мотивация за участие. Виж повече тук. Срещите с учениците по места ще проведат в периода: 1 март – 30 юни.

Петото юбилейно издание на инициативата се реализира в партньорство с: БНТ, BTV, Nova TV, Bulgaria on air, БНР, OFFNews.bg, mediapool.bg.

Петото издание на инициативата „Журналисти в училище“ се осъществява с подкрепата на TELUS International Europe.

Сподели!

Свързани статии