Работилничка по роботика вдъхновява интереса към програмирането на 24 ученици от Видинската професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

Инициативата се проведе на 11 октомври в регионалната библиотека в град Видин, а организатор е Сдружение „Обществена подкрепа за ТХТИ“. В рамките на два часа и разделени на две групи учениците конструираха и програмираха робот. След това имаха за задача да изпълнят определени задания със създадения от тях LEGO робот. Инициативата провокира креативността на учениците, но и даде възможност да работят в екип. Благодарение на заниманията си в работилничката, учениците видяха на практика как знанията по информатика и математиката се свързват при програмирането на робот и получиха начални умения за програмиране, алгоритъм и последователност на операциите.

Събитието предизвика интерес от страна на местни медиите. Вижте как репортерите от Телевизия Видин видяха събитието.

Работилничката по роботика е едно от 30 вдъхновяващи събития, които се провеждат у нас в 19 български града в рамките на инициативата. Вижте останалите събития на сайта на инициативата: www.meet-and-code.org

„Запознайте се и програмирайте“  се провежда по време на Европейската седмица на програмирането и цели да подпомогне адаптацията на младите хора към утрешния дигитален свят, като вдъхнови интереса им към програмирането и като предостави възможности да научат повече за софтуерната разработка като кариерен избор.

„Запознайте се и програмирайте“ се реализира благодарение на SAP в партньорство с Techsoup Europe и с немската неправителствена организация Haus des Stiftens. SAP провежда инициативата в още 14 държави. В отделните страни организатори на инициативата са партньорските организации на Techsoup Europe, част от глобалната мрежа TechSoup.

В България „Запознайте се и програмирайте" се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) като единствен партньор на TechSoup за България.

Сподели!

Свързани статии