Над 200 ученици се включиха в регионалните състезания по роботика, които се проведоха на 19 и 20 май в сградата на развойния център на SAP в София. И в двата дни участниците бяха разпределени в две дивизии – дивизия А за отбори, които са участвали в програмата в предишните ѝ издания и дивизия Б – за дебютанти.

Участниците представиха работата си по роботите пред жури в направлението „Рободизайн". В направлението „Изследователски проект" презентираха своите научноизследователски проекти по тазгодишната тема - „Хидродинамика". В „Отборна игра“ бяха оценявани уменията на членовете на отбора да общуват помежду си, а в направлението „Робоигра" се реализира пряка надпревара с другите отбори в изпълнението на мисии.

На 19 май в съответните направления участваха 90 ученици, разпределени в 18 отбора от 13 населени места в страната: Бургас, Видин, Драгичево, Козлодуй, Конарско, Кърджали, Раковски, Сливен, София, Казанлък, Разград и Враца. В първа дивизия на първо място се класира отбора ROBOMASTERS от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Видин, на второ - The Power Robots от ППМГ „Добри Чинтулов“, Сливен, а третото място поделиха отборите - СМГ-1 от СМГ, София и QWERTY 1 от ОУ „Васил Левски“, Разград. Победители във втора дивизия са ROBOPRO от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Видин – първо място, Robo burborko, ЦПО към ИКТ Център, Казанлък – второ място и РобоБобри от ППМГ „Екзарх Антим I“, Видин на трето място.

На следващия ден, 20 май се състезаваха 125 ученици от осем български града - Брезово, Гоце Делчев, Кюстендил, Лом, Пирдоп, Плевен, Пловдив и София. В първа дивизия първото място спечели отборът Vendom Genesis от СПГЕ „Джон Атанасов“, София. На второ място се класира CuberBuilders от ПГ „Найден Геров”, Лом, а на трето място – CiberTronik към СУ „Саво Савов“, Пирдоп. Във втора дивизия първите три места спечелиха Robisbot – МГ „Гео Милев“, Плевен – първо място, RoboStation - ПГ „Найден Геров” – второ място и трето място за Vendom Genesis JR – СПГЕ „Джон Атанасов“, София.

Отличените отбори, заедно с победителите от първото регионално състезание ще се състезават на национално ниво през месец юни.

Първото регионално състезание се проведе в началото на май в Русе. Там участваха близо 90 ученици от Русе, Свищов, Силистра, Варна, Добрич и Шумен. Там в първа дивизия бяха отличени отборите: първо място – The Force от ПМГ „Баба Тонка", Русе, второ - RoboDuty от ПМГ „Баба Тонка", Русе и трето - RoboTeam от ПМГ „Баба Тонка" – Русе. Победители във втората дивизия са: Phoenix Bots от ПМГ „Баба Тонка", Русе – първо място, Eagle Bot от ПМГ „Баба Тонка", Русе – второ място и на трето - Fast Brains от ПМГ „Баба Тонка", Русе.

Състезанията са част от  програма „Роботика за България", която се реализира по идея и инициатива на SAP Labs България в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи". Програмата стартира през 2015 година и основната й цел е да се стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, както и да се създаде възможности за работа в екип. Поставя се фокус и върху професионалното развитие на учителите. Те се обучават като менторски екипи, които в последствие сформират отбори от ученици и им помагат в подготовката за състезания. Това дава възможност да се изградят отбори за състезания по концепцията на FLL (First Lego League).

Сподели!

Свързани статии