Близо 90 ученици се включиха в първото регионално състезание по роботика, организирано в рамките на програма „Роботика за България“. Състезанието се проведе на 5 май в град Русе, а негови домакини бяха Русенския университет и ПМГ „Баба Тонка".

Учениците, които се състезаваха са от 18 отбора, подкрепени по програмата в градовете: Русе, Свищов, Силистра, Варна, Добрич и Шумен. Участниците бяха разпределени в две групи - в първата бяха отбори, които са участвали в програмата от предишни години, а втората – участници - които са дебютанти.

Екипите и техните ментори представиха работата си по роботите пред жури в направлението „Рободизайн". В направлението „Робоигра" се реализира пряка надпревара с другите отбори в изпълнението на мисии. „Отборната игра" е тази част от надпреварата, в която бяха оценявани уменията на членовете на отбора да общуват помежду си, да си помагат и да споделят идеи и умения в състезателния процес. В направлението „Изследователски проект" участниците презентираха своите научноизследователски проекти по тазгодишната тема - „Хидродинамика". Крайното класиране бе определено от представянето на всеки отбор в четирите направления.

Генерално класиране:

Първа дивизия /отбори, участващи в програмата от предходни години/

Първо място – отбор The Force от ПМГ „Баба Тонка" - Русе

Второ място – отбор RoboDuty от ПМГ „Баба Тонка" - Русе

Трето място – отбор RoboTeam от ПМГ „Баба Тонка" – Русе

Втора дивизия /отбори, участващи в програмата за първа година/

Първо място – отбор Phoenix Bots от ПМГ „Баба Тонка" - Русе

Второ място – отбор Eagle Bot от ПМГ „Баба Тонка" - Русе

Трето място – отбор Fast Brains от ПМГ „Баба Тонка" – Русе

Регионални състезания по роботика ще се организират и в София на 19 и 20 май. Победителите от регионалните състезания ще участват в националното състезание, което ще се проведе през месец юни в София.

Състезанията са част от програма програма „Роботика за България", която се реализира по идея и инициатива на SAP Labs България в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи". Програмата стартира през 2015 година и основната й цел е да се стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, както и да се създаде възможности за работа в екип. Поставя се фокус и върху професионалното развитие на учителите. Те се обучават като менторски екипи, които в последствие сформират отбори от ученици и им помагат в подготовката за състезания. Това дава възможност да се изградят отбори за състезания по концепцията на FLL (First Lego League).

Сподели!

Свързани статии