Шестият Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“ събра на едно място седем граждански организации, търсещи финансиране за своята кауза с над 30 индивидуални дарители. Събитието се проведе на 5 декември в зала „Май“ и се организира от Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“.

Общата набрана сума от дарители е 37750 лв. Това е най-високата сума, събирана по време на Дарителски кръг в Сливен. Набраните средства ще бъдат използвани за осъществяването на седем важни за общността каузи. Това са: „Превенция на агресията и насилието сред подрастващите” на Сдружение „Център за социално партньорство”; „Опит за история на град Сливен” на д-р Симеон Табаков - том 1, на Сдружение „Войводите на Сливен”; „Вкусни пътешествия из Сливенския край” на НЧ „Пробуда-1938” – с. Панаретовци; „Приключения за природолюбители” на „Фондация за развитие на регион Сливен”; „Цветен кът за сливенци” на фондация „Добродетел”; „Социално кафе „Мило сърце” на фондация „Милосърдие”; и „По стъпките на Йовков в Жеравна” на фондация „Крайница”.

Всички проекти бяха презентирани пред дарителите, което даде възможност на дарителите да се ангажират с представените каузи не само чрез дарение, но и чрез опит, идеи, контакти и доброволен труд.

Гости на събитието бяха Моника Писанкънева, мениджър „Развитие на филантропията“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) и заместник-кметът по икономическо развитие на община Сливен Стоян Марков, който е и един от създателите и първи изпълнителен директор на Фонда.

След като приветства гостите, Моника Писанкънева сподели, че за пореден път ФРГИ ще подкрепи важни проекти за Сливен, привлекли подкрепата на местни дарители.

Приветствие към организаторите и дарителите поднесе и г-н Стоян Марков. Той изрази задоволството си, че проектите са разнообразни и интересни и ще достигнат до широк кръг хора в града. Марков допълни, че през последните години Дарителският кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” се е превърнал в емблема на Обществения дарителски фонд, благодарение на подкрепата на ФРГИ и чуждестранни донори.

Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” за последните 5 години е подкрепил и финансирал над 35 проекта на обща стойност над 160 000 лева.

Дарителският кръг като метод за набиране на средства е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK). У нас моделът е пренесен от фондация „Работилница за граждански инициативи“, която през 2012 г. става лицензиран партньор на TFN, UK. Благодарение на това от 2012 г. насам са набрани над 600 000 лв. в подкрепа на над 200 местни инициативи в 10 населени места в страната.

Тази година Дарителски кръгове предстоят в Габрово на 12 декември и в Стара Загора на 14 декември.

Сподели!

Свързани статии