Трясък и вратата на автобуса се затваря. Мъжът и кучето остават на спирката. За пореден път кондуктор не дописка сляп човек с куче водач да ползва обществен транспорт. Незнание и лично отношение са двете основни причини за поведението на кондуктора според Елка Коджабашева от Фондация „Очи на 4 лапи“.

Законът за интеграцията на хора с увреждания гласи, че сляп човек може да ползва обществен транспорт и да посещава обществени места с куче водач. Но обществеността не познава закона от една страна, от друга – липсва чувствителност по темата. Човекът просто не харесва кучета и затова решава да не ги допусне в автобуса.“, категорична е Елка.

Екипът на Фондация „Очи на 4 лапи“ всекидневно се среща с подобни проблеми. В отговор на тази тенденция работят за това, хората да бъдат по-чувствителни и по-подкрепящи към слепите. Работят като обучават деца. Благодарение на подкрепата на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, чрез проект „Светът на слепите хора“, се заемат да обучат 2 000 деца от 5 столични училища.

Обучаваме деца в две възрастови групи – от 6 г. до 8 г. и от 9 г. до 11 г. Работим с тях, защото те все още нямат предразсъдъци към различните – включително и хората с увреждания. Целта ни е от малки да ги научим какво е правилното поведение към слепите хора, за да знаят как да се държат когато пораснат.“, продължава Елка.

3.jpg

И ако до момента си представят обучението на децата като урок в класната стая, грешите. Обученията се провеждат в двора на училището, където за начало идват двама обучители и едно куче-водач. Единият от обучителите Калина е сляпа – „живият пример, че слепите са нормални хора и нищо човешко не им е чуждо“, по думите на Елка, която е и другият обучител. В началото най-голям интерес за малчуганите е кучето, а след като поотихнат емоциите около него започват предизвикателствата. Упражнения на полигон с препятствия, търсене на топката или пък събиране на стотинки със затворени очи. Така децата преживяват момент от деня на хората със зрителни нарушения, благодарение на което научават за начините, по които те се ориентират и съответно как да се държат с тях.

Още упражнения, забавни и интересни игри от Фондация „Очи на 4 лапи“, благодарение на „Ти и Lidl за по-добър живот“, са събрали в помагало. Всяко дете, преминало обучението освен с незабравима емоция си тръгва от обучението и с помагалото.

Това е допълнителен ефект от проекта. Прибирайки се вкъщи с помагалото и разказвайки какво е правилно да правим когато видим човек с бял бастун или куче-водач, детето образова своето семейство. Помагалото съдържа много игри, за които е необходима помощта на родител. Родителите четат помагалото, най-малко от любопитство“, споделя Елка.

2.jpg

До момента, в рамките на проекта „Светът на слепите хора“ обучението са преминали 600 деца от две училища - 6-то СОУ „Граф Игнатиев” и 19-то СУ „Елин Пелин”. Предстои да бъдат обучени още 1 400 деца.

В резултат, благодарение на проекта у нас ще има най-малко 2 000 души, които ще общуват със слепите като с нормални хора, и които няма да затварят вратата пред незрящ с куче-водач.

Сега с всяка покупка клиентите на Lidl помагат и подкрепят реализацията на подобни стойностни инициативи. До 10 юни компанията отделя по 3 ст. на всеки касов бон, като със събраната сума ще финансира обществено значими проекти в областта на образованието, опазването на околната среда, културата и историческото наследство, както и активния начин на живот.

Сподели!

Свързани статии