Трийсет младежи от бедни семейства, вкл. етически малцинства и други уязвими групи, започват днес 6-месечно обучение за придобиване на квалификациите „Системен администратор“ и „Графичен дизайнер“ в рамките на проекта „Посока Професия“ на ФРГИ.

Проектът „Посока Професия“ предвижда цялостна обучителна програма, в чиято основа стоят съвременно и интерактивно обучение по информационни технологии, и индивидуален подход, съобразен с нуждите на обучаемите. Очаква се проектът да допринесе за намаляване на младежката безработица и разчупване на кръга на бедността чрез интегриране на младежи от уязвими групи в един от най-конкурентните бизнес сектори: високотехнологичните индустрии. Проектът е подкрепен финансово от фондация Медикор, Лихтенщайн.

„Посока Професия“ предлага на младежите:

∙ интерактивна обучителна програма по ИТ, отговаряща на стандартите за съвременно обучение;

∙ индивидуален подход, съобразен с потребностите на участниците;

∙ психологическа подкрепа – курсистите ще имат на разположение психолог, на чиято помощ могат да разчитат през цялото време на обучението;

∙ мотивираща среда – едно от ценните предимства на програмата е изграждането на общност от мотивирани и подкрепящи се млади хора с една обща цел;

∙ менторство – обучаемите ще разполагат с личен ментор, с чиято помощ да упражняват наученото на практика;

∙ контакти с работодатели – екипът на програмата ще срещне обучаемите с потенциални работодатели;

∙ възможности за стаж – програмата предвижда осигуряване на стаж за най-успешно представящите се;

∙ допълнителна социална помощ – при необходимост обучаемите могат да разчитат на съдействие за получаване на допълнителна социална помощ.

Сподели!

Свързани статии