Икономическите и социални измерения на пандемията от COVID-19 извеждат на преден план неравенствата в обществото. Целта на програма „ИРИС“ е да подпомогне най-уязвимите групи от хора, сред които са семействата в неравностойно положение и децата в риск.

Днес Ви разказваме за Деси и Сергей – млади родители, които живеят под прага на бедността с двете си малки деца в Горна Оряховица. За техните затруднения ни информираха от Сдружение „Център Мария, чийто проект „Реална помощ за семействата – ще се справим ЗАЕДНО“ е финансиран от програма „ИРИС“.

Историята на Деси и Сергей започва от домовете за деца, лишени от родителски грижи, в които двамата са израснали и преминава през множество изпитания. Трудното детство и липсата на равен старт обаче не спират любовта им и желанието да станат родители. Напротив, осъзнатата отговорност към другия и безрезервната им подкрепа един към друг им дава сили да се борят, за да осигурят по-добър живот на своите син и дъщеря. Преди втората бременност на Деси, двамата със Сергей оцеляват с минимални доходи, но от обявяването на извънредното положение, семейството живее в крайна нищета. Работодателите на Сергей са принудени да намалят работните часове на служителите си, а това неизбежно води и до драстично намаляване на доходите на младите родители. Освен от финансови затруднения, семейството е сполетяно и от здравословни проблеми. Деси, която страда от астма и очно заболяване, развива херния като усложнение след раждането на малката си дъщеря. Въпреки належащата необходимост от медицинска интервенция, която да облекчи физическите страдания на младата майка и да ѝ да даде възможност да се върне на работа, разходите, свързани с операцията са непосилни за Деси и Сергей.

В този критичен момент, финансираният от програма „ИРИС“ проект на Сдружение „Център Мария“ оказва подкрепа на четиричленното семейство като му предоставя продукти от първа необходимост и така важните за оперативното и следоперативно лечение на Деси медицински консумативи. Екипът на Сдружението е убеден, че връщането на Деси на работа ще има дълготраен положителен ефект за семейството, както от икономическа, така и от психологическа гледна точка.

Деси и Сергей вече са по-спокойни, защото вече могат да разчитат не само един на друг и са убедени, че въпреки трудностите, пътят пред семейството е светъл.

Сподели!