Иван е от Сливен, ученик в първи клас. Пред домашните и книжките, категорично предпочита компютърните игри. В тях има приключения и мисии, каквито в книгите не можеш да откриеш, убеден е първокласникът.

Към учениците от Сливен, които намират четенето за скучно и по задължение, актрисата Вяра Ненкова от Сдружение „Семафор“ подхожда креативно. Решава да стимулира интереса им към четенето като ги включи в театрални постановки по известни литературни произведения. Любопитството към авторите възнамерява да провокира чрез посещения на родните им места, както и на места, описани в произведенията им. Тази идея дава старт на проекта „Големите разказвачи с детски сърца“, който се реализира с подкрепата на Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“.

Иван е най-малкият участник в групата на разказвачите и изключително скептичен към заниманията там. До момента, в който научава, че заедно с групата ще посетят родното място на Йовков. Първоначално приема пътуването като екскурзия, но след това му става любопитно да види къде е живял Йовков, за когото всички толкова говорят.

В Жеравна посрещат разказвачите като истински изследователи. Проготвят им местни специалитети, споделят им истории за селото, предавани поколения наред. Иван и останалите разказвачи посещават родната къща на Йовков и места, описани в неговите разкази. Заедно и на различно място, всички разказвачи се потапят в една непозната действителност. Всеки от тях изявява желание да почете по малко от разказите на писателеля в родната му къща, дори и тези, които все още не четат гладко. Всички четат, но не и Иван. Въпреки отказа да чете, първокласникът запомня всички прочетени разкази. Така открива, че приключения има и в книгите, не само в компютърните игри.

След като се връщат в Сливен започват репетиции за представление по разказа „Шибил“. Участие взема и Иван. По време на представлението, младия актьор впечатлява публиката. След това често събира семейството си и чете изразително разказите на Йовков, като истински актьор.

Сподели!