Любомир Борисов, Управител на „ПЛ Контрол“ ООД

Историите, разказани от дарители в България, не са много различни една от друга. Някой даряват за каузи близки до собствените им интереси и начин на мислене и увличат други след себе си. Други даряват там където има нужда, защото това е важно за всички. Но всеки един от тях е убеден, че за да промениш света, първо трябва да промениш себе си.

„Аз съм от щастливите хора, които се занимават с това, с което искат. В момента съм съдружник в малка фирма, работеща в областта на автоматизацията на производството. Основната част от работата ни е свързана с проектиране, монтаж, настройка и програмиране, както и пускане в експлоатация на системи за управление на машини, цехове, фабрики. Резултатът от нашата дейност е по-добра ефективност и производителност, съответно по-високо заплащане и стандарт на живот за работещите.

Къде е мястото на дарителството в страната, във вашия град, в семейството Ви?

Въпреки общото мнение, смятам, че дарителството заема достойно място в съзнанието на българина. За съжаление е леко изкривено в представите на хората. Приема се, като  дейност на богатите във финансово отношение членове на обществото. Това не бива да е така. Всеки може да дари – ако паричните дарения не са по възможностите или дори желанието на един човек,  то дарението на време, предмети, опит е по-силите на всеки. Дарителството е въпрос на светоусещане и обществена нагласа. Няма нещо, което срива едно общество така бързо, както егоизма и затвореността на неговите членове. Опитвам се да поддържам този начин на мислене и идеи и в семейството си. Споделям поговорката, че „Ръце, които дават никога не остават празни“.

Какви са каузите, за които дарявате?

Дарявам, там където има нужда и не само пари. Време, усилия, внимание. Смятам, че има нужда от големи инвестиции в създаване на здраво гражданско общество и дарителството е един от начините да се реализират. Затова подкрепям идеи свързани с възраждане на моралните и етични ценности, които са ни сплотявали и държали толкова. Част от самосъзнание ни е свързано с историята, затова се стремя да подкрепям и каузи отнасящи се до запазване „чистотата“ на българската история.

Цялото интервю с Любомир Борисов е публикувано във vesti.bg

Сподели!